Recensie

Oude Liefde (2017)

Het is nooit te laat voor de liefde, zelfs als het niet kan en mag. Eindelijk is Beppie Melissen eens in een serieuze hoofdrol te zien.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arjan Welles om 00:23 in RECENSIES
Oude Liefde poster
Regie: Nicole van Kilsdonk| Cast : Beppie Melissen (Fransje), Gene Bervoets (Fer), Hadewych Minis (Maria), Halina Reijn (Tess), Eva van der Gucht (Hilde), Carly Wijs (Nathalie), Aus Greidanus (Andries), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2017

Als de herfst van je leven is aangebroken en de midlifecrisis al lang achter je ligt, zou je in een fase moeten zijn beland waarin je vrede hebt met hoe het allemaal verloopt. Dat geldt zeker voor moeder en grootmoeder Fransje. Ze heeft de vader van haar vier kinderen al lang geleden vaarwelgezegd en een fijne nieuwe relatie gevonden. De schaapjes emotioneel op het droge dus.

Maar ook haar ex Fer is nog steeds samen met de jongere vrouw met wie hij Fransje destijds bedroog en uiteindelijk voor verliet. Dan slaat het noodlot toe. De enige zoon van Fransje en Fer valt dood neer, uitgerekend op zijn veertigste verjaardag. De ex-partners worden door omstandigheden verplicht weer met elkaar te spreken.

Het wordt weleens over het hoofd gezien dat Beppie Melissen een van onze fijnste en beste actrices is. Dit komt wellicht omdat Melissen toch vooral bekend is van haar komische bijrollen. Maar in de vertolkingen van Melissen zit vrijwel altijd een serieuze ondertoon of tragiek verscholen.

Het is dan ook op zijn zachtst gezegd wonderlijk te noemen dat de actrice nooit eens op de voorgrond mocht treden. In het familiedrama Oude Liefde krijgt ze haar kans. Met haar hoofdrol van Fransje toont ze ons een daadkrachtige vrouw met een onderkoelde, licht-sarcastische humor die zich niet meer in een hoek laat duwen.

Melissen schudt de lach die ze volgens sommigen aan haar kont heeft hangen met gemak van zich af. Het zijn echter niet alleen de hartverscheurende omstandigheden van het verlies van een kind die dit in werking zetten. Tegen wil en dank in moet Fransje weer het contact het maar ex-man aangaan. Eindelijk komt ze aan de verwerking van een verloren liefde toe.

Maar het vlammetje is nooit echt uitgedoofd, maar laait juist weer op. Fer voelt zich een slechte (groot)vader en wil het contact herstellen. De kinderen vinden de hernieuwde kennismaking geweldig, maar voor Fransje ligt het allemaal toch een stuk gevoeliger. Een zoen op het kerkhof maakt de zaken alleen maar gecompliceerder.

Dit is waar het drama van de veelzijdige Nicole van Kilsdonk een nieuwe, verdiepende en verkennende fase in gaat. Want kun je het verleden wel zo makkelijk vergeten en de fouten van een ander vergeven als je tegelijkertijd nog diepgewortelde gevoelens hebt die iets anders zeggen?

Wat Van Kilsdonk duidelijk illustreert is dat liefde niet simpelweg door nieuwe partners wordt overschreven en dat het verstand het hierbij veelal aflegt tegen het gevoel. Van Kilsdonk zet Melissen vol in de schijnwerpers en dat verdient ze. Hierbij wordt ze aangevuld door grote Nederlandse en Vlaamse namen zoals Halina Reijn, Eva van der Gucht en Hadewych Minis.

Oude liefde roest niet, dat is bij dit intense familiedrama wel duidelijk. Dat de verwikkelingen naarmate de speelduur vordert wat meer tegen soap aanschurken en de humor wat meer de boventoon gaat voeren, doet hier nauwelijks afbreuk aan. Oude Liefde is een sterk Nederlands drama met een aansprekende cast en rake dialogen.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Oude Liefde

acties