Recensie

Zack Snyder's Justice League [VOD] (2021)

Helaas, de oversneden Zack Snyder-versie van Justice League is niet het verloren meesterwerk waar fans op hoopten.

door Thierry Verhoeven om 22:38 in RECENSIES
Zack Snyder's Justice League poster
Regie: Zack Snyder | Scenario: Will Beall, Zack Snyder, Chris Terrio | Cast: Ben Affleck (Batman / Bruce Wayne), Gal Gadot (Wonder Woman / Diana Prince), Ezra Miller (The Flash / Barry), Ray Fisher (Cyborg / Victor Stone), Jason Momoa (Aquaman / Arthur Curry), Henry Cavill (Superman / Clark Kent), Amy Adams (Lois Lane), Jeremy Irons (Alfred Pennyworth), Joe Morton (Dr. Silas Stone), Ciarán Hinds (Steppenwolf), e.a. | Speelduur: 242 minuten | Jaar: 2021

Er was een stevige fancampagne en een nieuwe streamingdienst voor nodig, maar Justice League heeft dan toch zijn director's cut gekregen. Voor wie de soap van de afgelopen jaren heeft gemist: tijdens het postproductieproces van de film die de climax moest vormen van het DC-superheldenuniversum besloot regisseur Zack Snyder zich vanwege een familietragedie terug te trekken, waarna Avengers-regisseur Joss Whedon werd ingehuurd om de film te voltooien. Maar omdat Snyders voorgaande twee superheldenfilms al geen onverdeelde successen waren geweest en de studiohoofden niet bijster opgetogen waren met wat hij van Justice League had gebakken, kreeg Whedon in deze late fase de taak wat koerscorrecties uit te voeren. Een luchtigere toon en een speelduur van maximaal twee uur moesten de film geschikt maken voor een breed publiek. Het resultaat was een onevenwichtig mengelmoesje van stijlen dat het grote publiek onverschillig liet en verguisd werd door de Snyder-fans.

Omdat duidelijk was dat Whedons heropnamen veel van het eerder gefilmde Snyder-materiaal hadden verdrongen, klonk de roep om een zogenaamde Snyder Cut steeds luider. Toch is het verstandig even te realiseren dat Zack Snyder's Justice League niet de Snyder Cut is. Want los van het feit dat er nooit een volledig afgeronde Zack Snyder-versie van Justice League heeft bestaan (er was enkel een hoop ongebruikt beeldmateriaal), is deze nieuwe versie niet de film die Snyder destijds zou hebben uitgebracht. Immers, zelfs als Snyder nooit de productie had verlaten en de studio hem volop vrijheid had gegeven, dan had dat niet geresulteerd in een vier uur durende film in een 4:3-beeldformaat met genoeg geweld om te worden gekeurd voor een publiek vanaf zestien jaar. Niet wanneer het budget in de honderden miljoenen loopt. Zack Snyder's Justice League is in feite de director's cut van een film die nooit echt heeft bestaan.

En zoals wel vaker bij director's cuts is deze versie niet louter een geval van restauratie maar ook van renovatie. Deze versie poogt namelijk niet alleen Justice League terug te brengen naar de fase voordat de studiobemoeienis toesloeg, maar ook iets te doen met de kritiek die de uitgebrachte bioscoopversie te verduren kreeg. Aldus heeft het commentaar over het uiterlijk van de digitaal geanimeerde schurk Steppenwolf ervoor gezorgd dat hij een volledige make-over heeft gekregen. Daardoor ziet hij er een stuk geloofwaardiger en dreigender uit, al wordt het personage er zelf er niet veel interessanter van. Zijn motieven worden ditmaal weliswaar duidelijker geëtaleerd (hij wil de aarde veroveren om weer in de gunst te komen bij opperschurk Darkseid), maar in hun uitvoering zijn deze nieuwe scènes weinig indrukwekkend.

Voor een versie die twee keer zo lang duurt als het origineel en niet elke scène daaruit behoudt, is het opvallend dat Zack Snyder's Justice League voor ruim drie uur grotendeels dezelfde film is. Alle plotpunten worden op dezelfde manier opgevolgd en uitgespeeld, zonder dat de toevoegde scènes daar iets wezenlijks aan veranderen. Verwacht dus geen alternatieve routes zoals in de Richard Donner-versie van Superman II of de extra scènes en subplots in de director's cut van Kingdom of Heaven die allerlei plotpunten van nieuwe context voorzagen. Deze versie verbindt de puntjes net iets duidelijker dan de vorige, maar ook niet veel meer dan dat.

Zack Snyder's Justice League doet vooral precies wat je ervan kon verwachten: iets minder meligheid, net wat meer verhaalelementen en vooral heel wat minder rood in de climax. Maar wat deze versie met name is, is langer. En dat maakt hem niet per se beter of slechter. Vier uur is een flinke zit, maar dat valt in principe best te vergeven aangezien deze versie duidelijk is gemaakt voor de thuiskijker die beschikt over een afstandsbediening met pauzeknop. Neemt niet weg dat vooral in de eerste twee uur shots en scènes steeds net te lang duren. Een goede editor zou de film waarschijnlijk met een uur kunnen inkorten zonder hele scènes te hoeven schrappen. Gewoon iets sneller wegknippen en minder stukken in slowmotion laten spelen.

En als die editor dan toch bezig is, dan zou hij misschien wat structuur mogen aanbrengen in de wijze waarop de verschillende verhaallijnen elkaar afwisselen. Net als in voorganger Batman v Superman: Dawn of Justice wordt vooral in de eerste helft regelmatig van de hak op de tak gesprongen zonder enige cohesie. Wat evenmin helpt is dat de losse plotlijnen er allemaal een ander tempo op nahouden. Dus terwijl Batman en Wonder Woman al vrij snel in een serieuze modus schakelen, wordt The Flash pas na een ruim een uur opgevoerd in een tamelijk melige introductiescène. Die zou wellicht prima werken in de openingsfase, maar de film is op dat moment al veel verder op weg.

Het lijkt erop dat Snyder de enorme speelduur probeert te neutraliseren door de film in hoofdstukken op te delen. Maar aangezien alle scènes gewoon chronologisch achter elkaar zijn gezet, lijken de hoofdstukaanduidingen eerder een indicatie dat er weer een halfuur is verstreken (en het wellicht tijd is voor een plaspauze) dan dat ze een nieuwe fase in het verhaal markeren. Wellicht had hij de verhaallijnen wat meer moeten concentreren. De diffuse scènes over het leven en de ontstaansgeschiedenis van Cyborg hadden ook samengesmeed kunnen worden tot een mooi hoofdstuk.

Zack Snyder's Justice League is onder de streep een net iets betere versie dan de bioscoopfilm die in 2017 verscheen, al is het maar omdat dit een redelijk samenhangende productie is die aardig aansluit op Snyders voorgaande twee DC-films in plaats van een Frankensteinmonster van een film. Maar daar is het meeste ook wel mee gezegd. Alles wat niet beviel aan Justice League werd de afgelopen jaren steevast op het bordje van Whedon geveegd, maar deze versie laat zien dat veel mankementen (oninteressante schurk, gefaalde pogingen tot humor, gebrekkige karakterisering) toch vooral Snyder aan te rekenen zijn. Achteraf gezien dus best begrijpelijk dat de studiohoofden het destijds nodig achten wat bij te sturen.

Zach Snyder's Justice League is te zien bij Pathé Thuis, Amazon Prime Video en andere video-on-demanddiensten.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Ik vond de schreeuw van de stervende Superman die de wereld over ging het mooiste van ZSJL. En dat was in de eerste drie minuten. Kwam er nog 4 uur achteraan

Nature

Avatar

Vind de film veel beter dan de bioscoop versie, maar geen topfilm nog steeds.

3/5.

23VDV23

Avatar

Hoewel ik kan begrijpen dat het niet ieders ding is vind ik 2,5 ster wel héél laag en lijkt Thierry ook gewoon een beetje dwars te willen doen, want hij ziet duidelijk wat toegevoegde waardes over het hoofd. Om het personage van Cyborg maar even te noemen. Dat je daarin letterlijk de vergelijking maakt met Kingdom of Heaven in dingen die in een directors cut véél beter werken, ook voor de film als geheel, en je dit dan niet ziet of benoemt vind ik vreemd. Ik hoor om mij heen verder ook alleen maar positieve geluiden trouwens. Dus een beetje een kwestie van glas halfvol/halfleeg. Had makkelijk een sterretje bovenop gekund.

Speedster

Avatar

Lachwekkende review imo. Duidelijk iemand die gewoon niet positief wil zijn over deze film en de grote verschillen niet wilt inzien (want ja, deze zijn er zeker en vast). Deze film verdiend een 8/10.

Pronk47

Avatar

Gisteren nog de versie uit 2017 gekeken en ik heb mijn best vermaakt alleen de CGI was op sommige momenten slecht en Gal Gadot kan niet acteren volgende week denk maar naar de piraten boer voor de Snyder versie,

SteefL

Avatar

Told you so al een jaar: totaal overhyped. Kon alleen maar tegenvallen. Afstandelijke en afgevlakte film met personages die nauwelijks engageren. Veeeel te veel CGI. Zelfs paarden, bergen, luchten, zeeën, en de helden zelf, zijn constant volledig CGI in beeld gebracht. Deze vier uur zijn beter te besteden echt.

Breug

Avatar

Vond hem erg goed. Alles waar ik me in de vorige versie nog ergerde was weg. Bijvoorbeeld Batman die flauwe grappen maakte. Verder is Cyborg nu een hoofdrol ipv bijrol en dat was ook erg goed gedaan. Het zal niet ieder zijn ding zijn maar de 4 uur vlogen voorbij voor mij.

JesseG79

Avatar

Afgaand van deze review twijfel ik of we dezelfde film hebben zitten kijken. Justice League 2017 heb ik de hele film liggen pitten. Zoo tenenkrommend...maar deze was echt veel beter, sterker nog ik denk dat dit Snyders’ beste superhelden werk is na Watchmen... stiekem vind ik hem zelfs beter dan Endgame... maar goed iedereen heeft recht op zijn eigen mening en men hoeft het lang niet altijd eens te zijn met elkaar. Topfilm 8 op 10!

De VGR

Avatar

Totaal niet eens met deze review. Ook de score hier is beduidend lager dan bij gerenommeerde recensenten die het vaak 4 van de 5 sterren geven. Wat deze film echt verdient. Misschien wel de beste film van Snyder!

Rutherford

Avatar

Lage score.

Ik vond em geweldig eigenlijk. Superheldenporno. Nuja, het verhaal is vrij simpel maar ik hou van Snyders stijl. Die 4 uur voelden niet zolang. Maar ieder zijn mening natuurlijk.

5ieb

Avatar

Net iets beter... Hahahahaha. Mensen kijk de reviews maar op Y..tube en laat deze links liggen aub.

Mothercopper

Avatar

Slechte review en waar al een fout in zit betreft het feit dat Snyder zijn versie al voor 90% klaar had toen hij zich moest terugtrekken. De studio had moeite met zijn versie en gaf Whedon de opdracht om er een andere toon in aan te brengen. Dit resulteerde in eindeloze reshoots.

Ik vind het een prima versie en vele malen beter dan de Whedon versie.

Over het algemeen zijn de recensies zeer goed van deze film

Robbepost

Avatar

Ik vind hem ook veeeeel beter dan de 2017 versie.

Met name de editing die resulteert in langere scènes. Die zijn dan ook vaak veel dramatischer/spannender/intenser dan in 2017.
Ook die kinderlijke humor eruit en wat bloed erin maakt de film en diens Villain veel beter.

Steppenwolf ging behoorlijk tekeer op het Amazone eiland en onder water. Dat hij rapporteert aan Darkseid vind ik ook wel tof. Het laat het universum/verhaal veel grootser aanvoelen.

Aan het einde van BvS waren Wonder Woman en Batman al bij elkaar en op de hoogte van Luthors contact met Steppenwolf en de dood van Superman. Logisch dus dat hun veel eerder in fight modus waren dan Flash die nog ten tonele moest verschijnen.
Ik vind het juist wel verfrissend dat het niet standaard eerst een voorstelrondje is, dan de boxes veroveren en dan de eindbattle.
De CGI is helaas niet altijd even goed.

Verder een typische Snyderfilm. Veel bombast, slowmo, actie en dik aangezet drama (met schitterende muziek!). Ik hou daar wel van.
Ik vind MOS en BvS (UE) ook erg goed dus ik ben blij met deze mooie afsluiter van de Snyder trilogie.

☆☆☆☆

Flexer

Avatar

Deze film Is toch echt een verbetering op de film uit 2017. Ben het ook echt niet eens met deze review. Voor mij is het een 8/10

RobzZ01

Avatar

Een 2,5? Jullie hebben gewoon de 2017 versie lopen kijken he?

Echt een topper geworden deze film. Niet perfect maar wel zo goed in zijn executie. Deze team-up voelt verdiend aan. Elk personage draagt bij aan het geheel en krijgt een momentje om te shinen, en dat is alles dat je wilt in een superhelden film.

Lager dan een 3,5 kan ik écht niet inkomen. Heb hier zelf toch echt wel een 4,5 voor over. Smiley face

23VDV23

Avatar

^Eens...dikke 4 a 4,5 ster. Toch wel een eikpunt in het genre te noemen deze film. De liefde straalt er van af en schiet hier en daar misschien ook wat door, maar het valt in het niet bij al het moois dat het biedt.

Robbepost

Avatar

Wel heel apart dat SteefL hier zijn gelijk haalt.
Hij geeft blijkbaar al een jaar aan dat de film overhyped is.

Van alle reviews die ik gelezen heb is deze het negatiefst over de film. De meeste zijn zelfs lovend.
Ook vrijwel alle reacties hier zijn zeer positief.

Dat er veel CGI inzit die ook te wensen overlaat ben ik het mee eens, maar juist de personages zijn erg sterk.
De film overtreft de hype!!!

Janman

Avatar

Deze 2.5 sterren zijn te laag. Deze versie bevat zoveel juwelen van scènes, deze zijn nu allemaal af en hoe ze moeten zijn, fantastisch in beeld gebracht. Ja kan inderdaad zeggen dat het korter kan en vlotter kan overvloeien, klopt, maar dit is niet een standaard cinéma film zoals je die kent, als alle scènes goed zijn dan mogen ze blijven. En ze zijn goed. Ik geef het een 4 op 5

drsentertainment

Avatar

Het enige waar ik mee eens ben mbt deze review is dat de film "bondiger" gesneden kan worden en dat je er een sterke film van 3 uur overhoudt dat echt superieur is tov de 2017 versie...echt superieur...

Civilian Supreme

Avatar

Ook ik kan me totaal niet vinden in deze review.
Wat een immense verbetering ten opzichte van de 2017 versie. Die 4 uur kijk je zo weg en van mij mocht het nog wel even doorgaan.
9/10

Tidbit3003

Avatar

De gemiddelde DC kijker ziet toch het liefst een donkere rauwe film.
In vergelijk met Watchmen vond ik deze film nog redelijk roze en fluffy maar wel een aanzienlijke verbetering t.o.v. JWJL.
Zwakke punt is altijd het verhaal geweest van JL.
Hoeveel karakter ontwikkeling je ook doet, het maakt niet zoveel uit.
Het gaat vanaf het begin om die 3 stomme doosjes.
Geen enkele spanning, enkel maar mooie actiescenes hoe er een beetje aangekloot wordt met deze doosjes.
De actiescenes zijn wel veel beter in de versie van Zack Snyder en de film is in alle opzichten stukken beter dan de eerste versie.
Is het daarmee een topfilm van 4+ uur lang?
Nee. Dat kon het ook nooit worden omdat een goede film een goed verhaal nodig heeft en als er aardig wat verschillende verhaallijnen zijn kunnen die stukken beter in elkaar overvloeien dan in deze film is gedaan. Dat is terechte kritiek van de recensent.
Maar 2,5 vind ik een tikkeltje te weinig. Gewoon een aardige popcorn film die iets te lang duurt. Ik geef hem 3,5 sterretje. Mijn fanboy bril kan er helaas echt niet meer van maken.

chefry1983

Avatar

Ik moet nog even wachten. Binnenkort te huur bij Pathé thuis. Ik heb nog voldoende tegoed. Dan maar eens deze film kijken. Goede review of niet

Master Of Films

Avatar

Ik ben geen liefhebber van Zack Snyder DC films. Maar Thierry 'Thiver' Verhoeven is wel de verkeerde persoon om een DC recensie te schrijven. Wetende dat hij Captain Marvel 4 sterren gaf.

Beste ZSJL fans, wat hadden jullie verwacht dan? Ga eens lezen wie een Filmtotaal recensie schrijft. Smiley face

Kers op de taart is de volgende uitspraak van Messiah Thiver

Thierry 'Thiver' Verhoeven "Helaas, de oversneden Zack Snyder-versie van Justice League is niet het verloren meesterwerk waar fans op hoopten."
Helaas, de Snyder-fans zijn het niet met je eens. Smiley face

Thiver

Avatar

Och, misschien is dit best de film waar veel DC-fans genoegen mee nemen, maar dat maakt het nog steeds geen meesterwerk. De extreme mythologisering van de afgelopen jaren baarde niet alleen het idee dat zogenaamde Snyder Cut daadwerkelijk bestond, maar ook dat de wereld door het gekloot van Warner Bros. een fantastische film was misgelopen. Nu deze versie in zekere mate het levenslicht heeft gezien, is mijn conclusie simpel: hij is inderdaad beter... maar dat maakt het nog steeds geen goede film. Anyway, voor wie de argumenten interessanter vindt dan de score: hier ga ik met FT-collega Ruud en enkele anderen verder in op deze versie.

Robbepost

Avatar

^ De Snyderhaat voert de boventoon in dat artikel zeg pffffff.....

Worden zeker zwakke punten benoemd die hout snijden hoor, maar laat 4 recensenten die Snyder adoreren eens zo'n gesprekje voeren............

TearsinRain

Avatar

Beter dan de Jos Whedon versie, maar een uur korter had ik ook prima gevonden. Ondanks dat ik minder rood aanvankelijk tof vond had ik op het einde toch weer op meer rood gehoopt, het is ook nooit goed. Toegevoegde verhaal van Cyborg maakt de film echt beter, Flash moet toch vooral voor de vrolijke noot zorgen. Wel blij dat die tenenkrommende humor scenes van Whedon verwijderd zijn. Lois Lane doet het ook een stuk beter in deze film, van Ben wordt ik wel een beetje moe. Enfin, prima geamuseerd gisteren, goed dat deze versie toch is uitgekomen.

Zack Snyder's Justice League

acties