Recensie

The Expendables 3 (2014)

Deel drie van de serie over uitgebluste actiehelden trekt een blik jonge vechters open en dat had bedenker en scenarist Sly Stallone nou net niet moeten doen.

door Arjan Welles om 20:33 in RECENSIES
The Expendables 3 poster
Regie: Patrick Hughes | Cast: Sylvester Stallone (Barney Ross), Jason Statham (Lee Christmas), Harrison Ford (Drummer), Arnold Schwarzenegger (Trench), Mel Gibson (Stonebanks), Wesley Snipes (Doc), Dolph Lundgren (Gunner), Terry Crews (Caesar), Kelsey Granner (Bonaparte), Antonio Banderas (Galgo), Kellan Lutz (Smilee), Ronda Rousey (Luna), Victor Ortiz (Mars), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2014

Het idee van Sylvester Stallone om een bataljon uitgerangeerde actiehelden met hun uitgeleefde koppen en artrose weer te laten opdraven voor The Expendables vier jaar geleden was zo ongelooflijk fout dat het weer goed werd. Het actievehikel werkte juist zo goed omdat het een hommage was aan de glorietijden uit de jaren tachtig en negentig, maar tegelijkertijd ook het genre en de uitdragers ervan op de korrel nam. Zelfspot was onontbeerlijk en de uitgedoofde sterren stonden met hun vijfenzestigpluspassen in de rij om hun mitrailleurs weer ter hand te nemen. Inmiddels zijn we alweer beland bij deeltje drie. Dit keer wordt er ook een blik jonge vechtersbazen opengetrokken. Maar wordt hiermee niet juist de hele gedachte achter The Expendables ondermijnd?

Het laatste deel van wat we voorlopig een trilogie mogen noemen, begint spectaculair. De Russen – lekker actueel en net als in de jaren tachtig de beste kandidaat voor de rol van vijand – houden Doctor Death, een voormalige Expendable, gevangen. Door middel van een wilde treinrit, veel schieten en een helikopter wordt vertolker Wesley Snipes weer eens aan een filmrol geholpen. Eenmaal bevrijd sluit Doc zich aan bij de rest van de actieposse en verplaatst het strijdtoneel zich naar Afrika. Het heeft er dan alle schijn van dat deel drie in de reeks met name een aaneenschakeling van missies en operaties gaat worden. Introductie van de oude gezichten is niet nodig, al moet de leider van de Expendables, Barney Ross, nu wel verantwoording afleggen aan een nieuwe baas, CIA-man Max Drummer.

Stallone wilde als coscenarist en geestelijk vader duidelijk niet alleen maar terugblikken, maar vooral ook vooruitkijken. In het voorgaande deel zette Stallone al enige stappen in deze richting door wat jonge castleden toe te voegen aan het ensemble van actiehelden van weleer. Dit keer is er echter duidelijk sprake van een oude en een jonge garde. In de laatste akte probeert de Rambo-vertolker zelfs te onderzoeken of en hoe deze twee met elkaar samen kunnen gaan. Een groot deel van de tijd na de opening wordt gestoken in het zoeken van een nieuw team. Je vraagt je dan af of Stallone echt van plan is dit nieuwe team naar de voorgrond te duwen. Als dit daadwerkelijk het geval is, lijkt de geest van The Expendables verlaten. De jonge club, waarvan één lid zelfs een vrouw is, hadden het prima gered in hun eigen film, maar vormen hier de vreemde eend in de bijt.

Gelukkig is de voornaamste schurk wel bijna zestig. Mel Gibson speelt de louche wapenhandelaar Conrad Stonebanks, die ooit aan de wieg van de Exendables stond maar zich nu als voornaamste opdracht heeft gesteld zijn voormalige buddies uit de weg te ruimen. Zijn tussenkomst zorgt weer voor een duidelijk doel voor de elitekillers en zelfs voor het verenigen van jong en oud. Het personage, flink vet aangezet door Gibson, zorgt er bovendien voor dat The Expendables 3 weer wat meer richting krijgt. Zonder ingewikkelde plotontwikkelingen maakt hij ruim baan voor overzichtelijke en rechtlijnige actie waarbij – zoals het hoort – het realisme vaak ver te zoeken is. De lol die de actie genereert is precies waarom het zou moeten draaien. Compleet met een sjokkende Stallone die zichzelf vanaf een instortend gebouw in veiligheid probeert te brengen.

Veel onnodige onzin tussen de actiemomenten door blijft de kijker bespaard. Toch bekruipt je het gevoel dat de actiehelden nu toch écht hun beste tijd hebben gehad. Veel grappen zijn variaties op hetzelfde en worden eindeloos gerecycled. Arnie één keer om een ‘choppah’ horen roepen is echt wel voldoende. Deel vier staat alweer in de startblokken. Toch hebben The Expendables hun beste en langste tijd gehad. Vergane glorie is vergane glorie.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ik hoop dat ze voorlopig nog fijn doorgaan met dit soort films. Simpel hersenloos vermaak met fantastische actiesterren ik kan daar gewoon geen genoeg van krijgen.

Hopelijk levert deze film genoeg op zodat deel 4 er ook gaat komen! Ik ga hier in ieder geval wel naartoe.

KeesjeNL

Avatar

'Toch bekruipt je het gevoel dat de actiehelden nu toch écht hun beste tijd hebben gehad.'

Dat gevoel had ik al voordat deel 1 van deze onzin-reeks uitkwam.

Secret1994goesFilm

Avatar

Mja... t'is inderdaad misschien wat jammer dat ze een jonge cast hebben toegevoegd :(

nietselam

Avatar

Ik ben het helemaal met de recensie eens dat die jonge garde totaal niet nodig was, gaat tenslotte allemaal ten koste van de screentime van onze senioren waar overigens Snipes, Banderas en Gibson een zeer welkome en frisse toevoeging zijn.

Ik denk zelf dat het toch echt voornamelijk aan de regisseurs tot nu toe ligt dat het niet echt boven het middelmatige uitsteekt, er valt heus wel meer uit te halen met deze club mensen. Zet iemand als bijvoorbeeld John Mctiernan erop, die kan er misschien weer een frisse draai aan geven(net als bij de f&f franchise is gebeurd)

Frietgezicht

Avatar

Ik vond het 3,5 ster.
Stuk beter dan deel 2 die erg flauw werd en qua wat je kunt verwachten is het prima vermaak.

Jet Li hoort trouwens niet op die foto thuis,Ford en Arnie doen langer mee.

Euro95

Avatar

Ik vind het erg jammer dat jet li niet echt uit de verf komt. Laatst war nog gekeken op tv, en hier zet hij echt wel een bad ass neer. En dat onderonsje met schwarzenegger op het einde sloeg alles. Verder vond ik dit zeker wel een vette film.

benjamin

Avatar

nietselam "Ik denk zelf dat het toch echt voornamelijk aan de regisseurs tot nu toe ligt dat het niet echt boven het middelmatige uitsteekt, er valt heus wel meer uit te halen met deze club mensen. Zet iemand als bijvoorbeeld John Mctiernan erop, die kan er misschien weer een frisse draai aan geven(net als bij de f&f franchise is gebeurd)"


Eigenlijk hebben ze gewoon iemand nodig die beslist eens een film te maken: het is niet omdat je cast binnen het genre indrukwekkend is dat de rest daarom totaal onbelangrijk is geworden. Bij de F&F-franchise proberen ze te vermaken met wat in de film gebeurt, bij deze reeks draait het enkel om de cast.

Baron Von Marlon

Avatar

Leeftijd is niet zo belangrijk als een leuk script en de uitwerking daarvan.
Kijk maar naar Machete met Danny Trejo of Hobo With A Shotgun met Rutger Hauer.
Hoe fijn zou het niet zijn om Arnie of Stallone in een vette grindhouse movie te zien? :D

Infje

Avatar

Ik vind deze juist de beste van de drie. Eindelijk een goed balans. Veel humor zonder door te slaan (deel 2 ging te ver hierin). Leuke vertolkingen van onder andere Banderas en Gibson. Beter geschreven en betere oneliners. Het verhaal is veel consistenter en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heel de zaal bleef lachen en na afloop zat iedereen zelfs te klappen. Puur vermaak.

jeroen92

Avatar

Frietgezicht "Ik vond het 3,5 ster.
Stuk beter dan deel 2 die erg flauw werd en qua wat je kunt verwachten is het prima vermaak.

Jet Li hoort trouwens niet op die foto thuis,Ford en Arnie doen langer mee."


Jet li doet tog al mee vanaf deel 1 terwijl dit pas ford zijn eerste deel is ?

Euro95

Avatar

jeroen92 "Jet li doet tog al mee vanaf deel 1 terwijl dit pas ford zijn eerste deel is ?"


De screentime van li is in dit deel maar minimaal.

r3b00t

Avatar

Ben het totaal niet eens met deze recensie. Vond het verreweg het beste deel van de drie. Veel humor en lekker over de top actie. De "jonge honden" brachten juist een stuk extra dynamiek in de film. Van mij 80/100 punten.

luciano1810

Avatar

Een soort A-Team.
Om het hele verhaal samen te vatten:
De slechteriken schieten altijd mis.
De goede schieten altijd raak.
Waar het A-Team nog amusant was voor de 6-8 jarige, houdt het hier toch wel op bij 10 jaar.
Inderdaad een "no brainer".
Je kan natuurlijk best een film kijken met een zak popcorn en je verstand op nul, maar dit is toch echt te lachwekkend.

mooffie

Avatar

luciano1810 "Een soort A-Team.
Om het hele verhaal samen te vatten:
De slechteriken schieten altijd mis.
De goede schieten altijd raak.
Waar het A-Team nog amusant was voor de 6-8 jarige, houdt het hier toch wel op bij 10 jaar.
Inderdaad een "no brainer".
Je kan natuurlijk best een film kijken met een zak popcorn en je verstand op nul, maar dit is toch echt te lachwekkend."
Zo was het nu eenmaal in de jaren '80, zelfs Indiana Jones had hier last van.

jaime91

Avatar

Euro95 "De screentime van li is in dit deel maar minimaal."

Alweer? Balen. Ik had gehoopt na zijn kleine rol in het tweede deel dat hij nu weer deel zou zijn van de vaste cast.

Frietgezicht

Avatar

jaime91 "Alweer? Balen. Ik had gehoopt na zijn kleine rol in het tweede deel dat hij nu weer deel zou zijn van de vaste cast."


Helaas niet. Hij vecht niet eens,dat is nog het grootste minpunt alsof die echt alleen ff meedoet om ook zijn naam weer te kunnen gebruiken.
En er is nu ook een andere die amper te zien is hoewel dat al duidelijk was aan de foto wie dat is.

Gelukkig zijn Snipes en Banderas wel leuke toevoegingen dus dat maakt wat goed.

Decepticon

Avatar

nietselam "Ik ben het helemaal met de recensie eens dat die jonge garde totaal niet nodig was, gaat tenslotte allemaal ten koste van de screentime van onze senioren waar overigens Snipes, Banderas en Gibson een zeer welkome en frisse toevoeging zijn.

Ik denk zelf dat het toch echt voornamelijk aan de regisseurs tot nu toe ligt dat het niet echt boven het middelmatige uitsteekt, er valt heus wel meer uit te halen met deze club mensen. Zet iemand als bijvoorbeeld John Mctiernan erop, die kan er misschien weer een frisse draai aan geven(net als bij de f&f franchise is gebeurd)"
Ik ben het ook helemaal met jou en de recensie eens.

Maar wordt hiermee niet juist de hele gedachte achter The Expendables ondermijnd?

Dit slaat de spijker op zijn kop, wat mis is aan de film en idd veel tijd aan verloren gaat.
Hoewel bepaalde scenes van de jongelui wel erg gaaf zijn, metname die van de lekkere bad-ass chick, mooie vechtscenes. Dit hadden ze achterwege moeten laten.

Snipes, Banderas en Gibson zijn een geweldige toevoeging! Snipes heeft gelukkig aardig wat screentime, om te laten zien dat hij het nog niet verleerd is, zowel op actiegebeid als humor, lekker competetief met Statham.
Banderas is hilarisch als Galgo, iedereen lag echt constant dubbel om hem en de humor is verder ook echt goed en imo niet een herhaling of te dik aangezet en zeer gevat omtrent een paar gevallen, de verwijzing naar Snipes zijn tijd in de gevangenis, dat Bruce Willis is geschrapt vanwege zijn salariseisen.
En Gibson zet echt weer een perfecte bad guy neer. Ook echt wel het meest dreigende in de franchise.

Ook Harrison zijn is goed en is een goede vervanger van Willis.
De rol van Kelsey Grammer is ook leuk en goed, maar als die jonge garde niet werd aangetrokken, was zijn rol er niet geweest. Hij neemt Barney nog wel even leuk op de hak.

Gelukkig heeft hoofdrolspeler Statham ook nog wel een 1 op 1 gevecht met een reus van een vent.
Maar helaas heeft Jet Li in dit deel nog minder te doen dan in deel 2. Hij vecht idd niet eens, iets wat net zijn ding is! Echt een gemiste kans, want Li kan nog ontzettend goede vechtscenes neerzetten. En ik hoop ten zeerste dat hij in deel 4 veel meer screentime krijgt en iig weer wat te knokken krijgt!

Ik zou hem 3,5 ster geven, vanwege de goede actie en humor, maar deel 4 moet toch echt om de oude cast draaien, geen jongelui meer toevoegen.

Frietgezicht

Avatar

@ Deception,ben het grotendeels met je eens. Wat wel jammer is voor mij is dat Gibson de enige badguy is.
Ja er is die gozer die ff met Statham knokt maar dat is bijna een figurant.
Als je een lijst met goodguys neerzet ben je 10 minuten bezig en een lijst met badguys hoef je alleen Gibson voor neer te zetten.

In deel 1 hadden Stallone, Li, Lundgren, Austin, Couture en Statham allemaal hun eigen 1 op 1 gevechten,in deel 3 is het alleen Gibson vs Stallone. Ze moeten meer fysieke gevechten krijgen dan alleen schieten of tegen figuranten een klappie uitdelen.

Vond het trouwens leuk Robert Davi weer te zien hoewel erg kort.
In de jaren 80 1 van de meeste bekende badguys,zeker qua gezicht.

Decepticon

Avatar

@Frietgezicht, ben ik helemaal met je eens hoor, iets meer echte (bekende) bad guys en de switch maken van schieten naar wat meer knokwerk voor deel 4.
Ook voor Dolph Lundgren, die kerel komt zo bad-ass over, die wil je gewoon kerels in elkaar zien stampen.

En Robert Davi was idd heel erg leuk om te zien, idd echt de meest bekende bad guy van de 80's, idd kort optreden, maar fantastische referentie naar de 80's!

Silverwing

Avatar

Idd, erg jammer dat Jet Li geen vechtscene heeft maar dat heeft volgens mij te maken met zijn gezondheid.

Pedrobear

Avatar

Geweldige film, geweldige locaties, actie is goed uitgewerkt en netjes in beeld gezet, laatste 20 minuten teamwork was nog beter dan The Avengers. Antonio Banderas stal de show.

Ik snap niet hoe Fast & Furious 6 meer sterren heeft gekregen, terwijl deze film evenveel bevat als die film. Daar was het verhaal ook niet zooooo geweldig.

Fredius

Avatar

Lekkere actieknaller met Mel Gibson die de show steelt. Gewoon vermaak met eigenlijk weinig om het lijf. Je zit gewoon te wachten op de actie en de rest eromheen is waar je even doorheen moet. Wat me opviel zijn de mindere special effects in de film. Bijvoorbeeld de scene direct in het begin met de helicopter die Stallone opblaast. En zo zijn er nog wat voorbeelden. Veel CG stof. Van de drie vind ik het wel de beste. De eerste was natuurlijk verrassend, maar deze heeft na drie delen de voorkeur. Ik had hem eerst online gezien en alsnog in de bios voor de complete ervaring en om te zien of de CG echt op sommige punten niet 'af' was. Van mij krijgt hij 3 sterren. Maar nu moeten ze toch echt gaan stoppen.

The Expendables 3

acties