Recensie

The Legend of Hercules (2014)

De eerste Herculesfilm van dit jaar reikt de tweede film de verbeterpunten op een presenteerblaadje aan.

door Thierry Verhoeven om 17:15 in RECENSIES
The Legend of Hercules poster
Regie: Renny Harlin | Cast: Kellan Lutz (Hercules), Scott Adkins (Amphitryon), Liam Garrigan (Iphicles), Gaia Weiss (Hebe), Liam McIntyre (Sotiris), Roxanne McKee (Alcmene), e.a.| Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2013

Het is onderhand een traditie dat jaarlijks twee films worden uitgebracht met een vergelijkbare opzet. Vorig jaar kregen we twee actiefilms waarin het Witte Huis werd aangevallen, het jaar daarvoor twee producties gebaseerd op het sprookje van Sneeuwwitje, het jaar daarvoor twee romantische komedies met hoofdpersonen die platonische seks boven een relatie verkiezen en zo kunnen we nog vele jaren teruggaan in de filmgeschiedenis. Deze traditie wordt vrolijk voortgezet in 2014, dat ons twee films over de Griekse halfgod Hercules brengt. Bij dit soort tweelingfilms geldt meestal dat de eerste het succesvolst is, maar lang niet altijd de beste. In de haast om als eerste de bioscoop te bereiken gaat namelijk vaak een hoop kwaliteit verloren. The Legend of Hercules is daar een duidelijk voorbeeld van. Door zijn clichématige plot en ongeïnspireerde regie zal de volgende Herculesfilm maar weinig hoeven doen om deze te overtroeven.

Twee films over Hercules, het voelt als overcompensatie voor het gegeven dat deze halfgod sinds de gelijknamige Disneyfilm uit 1997 niet meer op het witte doek te zien is geweest. Opvallend, want door het succes van Gladiator is Hollywood volop in de Klassieke Oudheid gedoken, waardoor andere mythologische godenzonen als Achilles, Perseus en Theseus hun krijgskunsten al mochten vertonen in respectievelijk Troy, Clash of the Titans en Immortals. Qua verhaal is The Legend of Hercules een samenraapsel van elementen uit die drie films, terwijl voor de visuele stijl de kunst is afgekeken bij 300 en de televisieserie Spartacus. Die laatste diende blijkbaar ook als inspiratiebron voor het plot, want van de hoofdpersoon is een gladiator met een persoonlijke missie gemaakt. Het oorspronkelijke verhaal van Hercules (of eigenlijk Herakles, zoals zijn eigenlijke Griekse naam luidt) en zijn twaalf werken was schijnbaar niet interessant genoeg…

Net als in Clash of the Titans en Immortals hebben we te maken met een uitverkoren held die de zoon van oppergod Zeus blijkt te zijn. Hoewel het bestaan van de Griekse goden daarmee al in de eerste tien minuten wordt erkend, schitteren de Olympusbewoners in de rest van de film door afwezigheid. Datzelfde geldt voor de vele monsters die de held in de mythen te bevechten had, al komt de leeuw van Nemea heel even voorbij als eenvoudig te overwinnen obstakel. The Legend of Hercules zoekt het duidelijk minder in de fantasyhoek dan zijn genregenoten, maar heeft moeite een kant te kiezen. Spijtig, want Troy liet zien dat het prima mogelijk is een Griekse mythe te verfilmen waarvan de goddelijke elementen uit het verhaal zijn geschrapt en de afkomst van de held in het midden wordt gelaten.

In tegenstelling tot Perseus en Theseus groeit Hercules niet op tussen eenvoudige stervelingen maar onder het dak van de oorlogszuchtige koning. Wanneer die een huwelijk arrangeert tussen Hercules’ oudere halfbroer en een prinses op wie onze held zijn oog heeft laten vallen, zorgt dat uiteraard voor gerommel in het paleis. Hercules wordt daarom met een klein garnizoen soldaten ten strijde gestuurd en in de val gelokt. Na te zijn verkocht als slaaf, wordt hij omgeschoold tot gladiator (wat blijkbaar gebruikelijk is in films, getuige het recente 47 Ronin). Deze ontwikkelingen hebben weinig om het lijf, maar zijn een hele verademing na het romantische gedweep in het eerste halfuur, waarin de dialogen dusdanig knullig zijn dat je zou denken dat George Lucas ze heeft geschreven.

Hoewel de film niet gebaat is bij de oninteressante hoofdrol van Kellan Lutz, mag worden betwijfeld in hoeverre die daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden. Het script biedt hem immers bar weinig om mee te werken aangezien alle ontwikkelingen er in een hoog tempo doorheen worden gejaagd. Zelden wordt langer dan tien seconden ergens bij stilgestaan. Een eerste keer vechten voor je leven in een modderige arena zou een interessant keerpunt moeten zijn voor een prins die is opgegroeid in een paleis, maar Hercules laat het allemaal gelaten over zich heenkomen. Zelfs wanneer hij zich moet bewijzen tegen zes ongeslagen kampioenen, weet hij dit zich zonder enige moeite binnen een minuut klaar te spelen. En dan is de film ook nog zo laf om de enige vrouwelijke gladiator in dit zestal niet te laten doden door de held, maar verstrikt te laten raken in haar eigen net…

Maar ondanks alles is The Legend of Hercules niet het volkomen waardeloze prulwerk waar sommigen het voor aanzien. De aankleding is prima, de actie degelijk in beeld gebracht (zij het geheel bloedeloos) en er is vooral gefilmd op locaties en sets in plaats van voor het in dit soort films steeds gebruikelijkere green screen. Voor een lomp actiespektakel weet The Legend of Hercules zich nog best aardig van zijn taak te kwijten. Zolang je niet verwacht iets nieuws te zien, niet rekent op iets dat zal beklijven en niet de illusie koestert dat het maar enigszins op de Griekse mythe lijkt, kan het er allemaal net mee door. Maar met minder dan zes maanden tot de volgende Herculesfilm te gaan, is het misschien maar beter je geld daarvoor te bewaren.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YOLO

Avatar

Sinds The Long Kiss Goodnight/Deep Blue Sea ging met Renny wel erg bergafwaarts. Met films zoals Cleaner, The Covenant, Exorcist: The Beginning, Mindhunters & Driven was het al te merken van niet al te beste Renny kwaliteit op het gebied van hersenloos vermaak, maar ik denk The Legend of Hercules nog een schepje er boven op gooit. Ik kreeg al bij de trailer al een Asylum gevoel. Maar daar doe ik de naam The Asylum geen eer aan, aangezien dat zelfs nog meesterwerken zijn. De betere Heracles film komt deze zomer wel. Al is het van Brett Ratner. Hij heeft wel een goede cast Dwayne Johnson, John Hurt, Joseph Fiennes & Ian McShane. Voor mij is The Rock een stuk overtuigender als Heracles dan dat jochie uit Twilight.

SanneWinchester

Avatar

Vorige week deze film in de Sneak gezien in Pathé, de hele zaal kon het niet serieus nemen en we zaten allemaal te lachen tijdens "serieuze" scenes vanwege het verschrikkelijke acteer werk. de vecht scenes waren niet eens zo heel slecht, maar de rest...

Arteron

Avatar

SanneWinchester "vorige week deze film in de Sneak gezien in Pathé, de hele zaal kon het niet serieus nemen en we zaten allemaal te lachen tijdens "serieuze" scenes vanwege het verschrikkelijke acteer werk. de vecht scenes waren niet eens zo heel slecht, maar de rest..."


Ik zag hem ook in de Sneak en was het ermee eens xD Het was wachten op de Tell-Sell voice over bij een fitness apparaat... Het acteren was inderdaad niet geweldig maar ook de special effects, zoals het vuur tijdens het gevecht bij zijn halfbroer. Het vuur leek wel een sfeeropenhaard-laag die over de film heen geplakt was... Maar ik heb wel gelachen om de stommiteit :D

Prometheus69

Avatar

Renny Harlin heeft altijd al meer aandacht gegeven aan het visuele gedeelte dan het inhoudelijke gedeelte. Bij de interviews geeft hij dat ook zelf aan. Geeft weinig sturing aan zijn acteurs en het verhaal. Hij laat het meestal aan de acteurs zelf over.

Als hij een goed verhaal en scenaristen of acteurs achter zich heeft staan, dan kan er een behoorlijke film uit komen. Als hij dat niet heeft dan komen zijn zwakheden duidelijk naar voren.

Michael Bay bijvoorbeeld heeft ook veel oog voor het visuele, maar stuurt zijn acteurs veel beter aan. Hij wordt op de set niets voor niets als een dictator neergezet. Het is iemand die alle touwtjes in handen wil hebben. Omdat hij meer sturing geeft, krijg je wel een betere film.

SanneWinchester

Avatar

Arteron "Ik zag hem ook in de Sneak en was het ermee eens xD Het was wachten op de Tell-Sell voice over bij een fitness apparaat... Het acteren was inderdaad niet geweldig maar ook de special effects, zoals het vuur tijdens het gevecht bij zijn halfbroer. Het vuur leek wel een sfeeropenhaard-laag die over de film heen geplakt was... Maar ik heb wel gelachen om de stommiteit :D"


ja precies! ik vond de 3D effecten toch ook nog wel redelijk. ik moet wel zeggen dat ik na een tijdje wel genoeg kreeg van die slowmotion shots. helaas was de film ook vrij voorspelbaar maar heb er inderdaad ook om kunnen lachen. ook al was dat niet de bedoeling :}

Gigan72

Avatar

Zonde dat Renny Harlin er niet veel meer van bakt

Zijn beste vindt ik nog steeds A Nightmare On Elm Street 4 The Dream Master.

Gigan72

Avatar

Prometheus69 "
Hij wordt op de set niets voor niets als een dictator neergezet."


Zeker als je Megan fox heet dan kan dat je baan kosten als je hem Hitler noemt ( en het was trouwens Steven Spielberg die haar heeft ontslagen niet Bay want die kon er wel om lachen en had er verder geen moeite mee)
Maar ik hoor ook wel eens dat dat best mee valt met Bay want ook hij wordt soms gewoon voor gek gezet door zijn crew ( zie making of Transformers) en daar kan die ook gewoon om lachen.

Prometheus69

Avatar

Gigan72 "Zeker als je Megan fox heet dan kan dat je baan kosten als je hem Hitler noemt ( en het was trouwens Steven Spielberg die haar heeft ontslagen niet Bay want die kon er wel om lachen en had er verder geen moeite mee)"


Is ook niet echt slim van Megan Fox om Hitler te roepen, want dat ligt nogal gevoelig. Steven Spielberg van joodse afkomst.. eerlijk gezegd is het zelf een beetje dom van Megan...

Gigan72

Avatar

Prometheus69 "Is ook niet echt slim van Megan Fox om Hitler te roepen, want dat ligt nogal gevoelig. Steven Spielberg van joodse afkomst.. eerlijk gezegd is het zelf een beetje dom van Megan..."


Daar ben ik het zeker mee eens en Megan lijk me nou niet echt een slim iemand ze moet het van haar looks hebben niet van haar brains

Thiver

Avatar

YOLO "Sinds The Long Kiss Goodnight/Deep Blue Sea ging met Renny wel erg bergafwaarts. Met films zoals Cleaner, The Covenant, Exorcist: The Beginning, Mindhunters & Driven was het al te merken van niet al te beste Renny kwaliteit op het gebied van hersenloos vermaak, maar ik denk The Legend of Hercules nog een schepje er boven op gooit."

Tja, goed is ie zeker niet, maar het is wel de eerste Harlin-film sinds Exorcist: The Beginning die de Nederlandse bioscopen haalt. Zijn laatste vijf werden enkel op dvd uitgebracht.

WizardOfOss

Avatar

Lees ik er nu overheen of wordt er in de recensie weliswaar tig keer verwezen naar een tweede Hercules-film, maar wordt de titel geen enkele keer genoemd?

Thiver

Avatar

Als je twee keer als tig wilt afdoen... sure. ;) De titel van de Brett Ratner-film in kwestie wordt inderdaad niet genoemd, maar zal volgens IMDb simpelweg Hercules worden. Wikipedia houdt vooralsnog echter Hercules: The Thracian Wars aan. We zullen het zien wanneer een dezer dagen de trailer uitkomt.

WizardOfOss

Avatar

Ik tel toch zeker drie keer:
- de gehele inleiding draait om de twee films
- de openingszin van de eerste alinea
- de slotzin van de laatste alinea

;)

(maar toch bedankt hoor, was te lui om te googlen)

The Legend of Hercules

acties