Recensie

Taken 2 (2012)

Het vervolg op de kaskraker uit 2008 is meer van hetzelfde. Dat zal de liefhebber toejuichen, maar het verhaal staat bol van de onwaarschijnlijkheden en overdreven actie.

door Arjan Welles om 15:14 in RECENSIES
Taken 2 poster
Regie: Olivier Megaton | Cast: Liam Neeson (Bryan Mills), Maggie Grace (Kim), Famke Janssen (Lenore), Rade Serbedzija (Murad Krasniqi), Leland Orser (Sam), Jon Gries (Casey), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2012

De productiestal van Fransman Luc Besson leverde vier jaar geleden het actievehikel Taken af. Het zorgde voor een tweede carrière voor Liam Neeson, die zich als een bikkelharde actieheld ontpopte. Neeson speelde ex-CIA-agent Bryan Mills, die als bewaker van een popsterretje aan de bak ging. Als zijn dochter, naar wie hij veel te weinig omkeek, tijdens een vakantie in Parijs door een Albanese mensenhandelaar achter de ramen dreigde te worden gezet, zou papa Bryan de Oost-Europeanen wel eens even een lesje leren. Het rechtlijnige actiespektakel onder leiding van The Transporter-regisseur Pierre Morel werd misschien wisselend door de critici ontvangen, maar was tegelijkertijd een kassucces. Een vervolg is dan ook onvermijdelijk.

Inspiratie voor een ondertitel was er niet, dus het vervolg werd simpelweg Taken 2 gedoopt. Dit keer mag het hele ontwrichte gezinnetje bestaande uit Bryan, ex-vrouw Lenore en de in het vorige deel geredde puberdochter Kim in Istanbul zichzelf in de overlevingsstrijd gooien. Lenore ligt in scheiding met haar tweede man en wordt door ex Bryan gevraagd om met dochterlief de tijd te verdrijven in de Turkse wereldstad. Na Bryans heldhaftige reddingsactie in Parijs kan hij weinig meer fout doen, dus de romantiek hangt in de Turkse lucht. Ondertussen zint een bende overgebleven Albanezen op wraak en sporen zonder al te veel inspanningen Bryan op. Als Bryan en Lenore gevangen worden genomen moet hun dochter eraan te pas komen om haar ouders het vege lijf te redden.

Bryan is nog steeds overdreven beschermend over zijn dochter, een rol van Maggie Grace die onmogelijk nog als puber door kan gaan. Als Kim een vriendje blijkt te hebben bederft palief al snel de pret, want hij heeft haar mobieltje bewerkt zodat hij haar moeiteloos kan opsporen. Neesons personage blijkt van alle markten thuis en weet tijdens zijn ontvoering in Istanbul met een zak over zijn hoofd en zijn oren gespitst tot op de meter nauwkeurig zijn positie te bepalen. Zijn dochter doet met behulp van een kaart, een schoenveter, een viltstift en een handgranaat de rest. MacGyver kan er nog wat van opsteken. Nu was de eerste Taken al geen knap staaltje logica, maar dit vervolg spant de kroon. De opeenstapeling van belachelijke plotelementen zorgt wel voor onbedoelde lachsalvo's te midden van de overdaad aan chaotisch gemonteerde achtervolgingen en knokpartijen.

Wat in ieder geval niet veranderd is voor deze Taken is de verstand-op-nulaanpak. Neeson weet zich net als in het voorgaande deel moeiteloos door hele hordes opgefokte Albanezen heen te werken. De knokploeg die hun leider heeft opgetrommeld wordt hierbij regelmatig ververst. Ook dit keer deinst Bryan er niet voor terug om met buitensporig geweld zijn tegenstanders een kopje kleiner te maken. Wat betreft sfeer, toonzetting en actie doet de regisseur van dit tweede deel, Olivier Megaton, niet onder voor zijn voorganger. Voor wie echt geen links kan leggen met het vorige deel worden er regelmatig vluchtige flashbacks ingegooid om je geheugen op te frissen of de onwetende kijker bij te praten. Dit is volstrekt overbodig want Taken 2 kun je met gemak volgen met de enkele wetenschap dat het gezinnetje van Bryan een tweede keer in de penarie belandt door toedoen van een groep agressieve Oost-Europeanen.

Het zwakste punt van dit matige vervolg is dat nieuwbakken regisseur Olivier Megaton in de aftrap zowel het gezin van Mills als de volhoudende Albanezen in beeld brengt. Dit breekt hem op bij de uiteindelijke ontvoering, waarbij beide kampen worden gevolgd en uiteindelijk elkaar tegen het lijf lopen. Echt spannend is het namelijk niet. Het uitgangspunt van dit matige vervolg is dat het meer van hetzelfde moest zijn. Waar de oorspronkelijke Taken door het rechtlijnige plot dat schaamteloos flirtte met de actiefilms van de jaren tachtig nog wel kon rekenen op een schare cultfans, valt het te betwijfelen of dit afgezaagde vervolg hetzelfde effect zal sorteren. Het enige lichtpuntje is de veel grotere rol van Famke Janssen. Ze mag echter haar agent wel ontslaan, want Taken 2 is onze nationale trots onwaardig.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Hè jammer! Had toch op minstens 3 sterren gehoopt.. Ik zit in elk geval naar alle waarschijnlijkheid vrijdagavond in de bioscoop, en kijk dan wel wat ik ervan vind..

Hogader

Avatar

Ondertussen deze film al 1,5 maand geleden in een sneak preview gezien. Ben het overigens eens met de recensent dat deze film het niveau van een simpele actiefilm gewoon niet onstijgt

jaime91

Avatar

JamesBond "Hè jammer! Had toch op minstens 3 sterren gehoopt.. Ik zit in elk geval naar alle waarschijnlijkheid vrijdagavond in de bioscoop, en kijk dan wel wat ik ervan vind.."

Idem. Ze hadden ook nooit die sukkel van een Megaton moeten vragen. Waarom niet wederom Pierre Morel? Hoe dan ook, deze ga ik (waarschijnlijk) wel een kans geven in de bios. Gewoon omdat ik Taken te gek vond en Liam Neeson gewoon badass is.

Frietgezicht

Avatar

2 sterren dus ong hetzelfde niveau als deel 1,had niet anders verwacht.

JamesBond

Avatar

jaime91 "Idem. Ze hadden ook nooit die sukkel van een Megaton moeten vragen. Waarom niet wederom Pierre Morel? Hoe dan ook, deze ga ik (waarschijnlijk) wel een kans geven in de bios. Gewoon omdat ik Taken te gek vond en Liam Neeson gewoon badass is."


Ja, ik ook! En omdat de trailer er gewoon super vet uitziet ;)

Frietgezicht

Avatar

Het enige lichtpuntje is de veel grotere rol van Famke Janssen. Ze mag echter haar agent wel ontslaan, want Taken 2 is onze nationale trots onwaardig.

haha wtf,alsof ze een actrice is die hoofdrollen in grote producties voor het uitkiezen heeft. Ze speelt in mooie films maar altijd bijrollen(Goldeneye, Dont Say a Word, X-Men films)
Ze mag niet klagen anders had ze maar een vak moeten leren.

berepoot123

Avatar

Zit op hetzelfde niveau als de eerste film
ksnap niet wrm ze zeggen dat hij op niks trekt

Decepticon

Avatar

jaime91 "Idem. Ze hadden ook nooit die sukkel van een Megaton moeten vragen. Waarom niet wederom Pierre Morel? Hoe dan ook, deze ga ik (waarschijnlijk) wel een kans geven in de bios. Gewoon omdat ik Taken te gek vond en Liam Neeson gewoon badass is."
Same here en daarom ga ik er ook voor naar de bios :E.

benjamin

Avatar

JamesBond "Hè jammer! Had toch op minstens 3 sterren gehoopt.. Ik zit in elk geval naar alle waarschijnlijkheid vrijdagavond in de bioscoop, en kijk dan wel wat ik ervan vind.."


Hoezo, op minstens 3 gehoopt? Dit is gewoon in de lijn van andere besprekingen.

Decepticon

Avatar

Frietgezicht " Het enige lichtpuntje is de veel grotere rol van Famke Janssen. Ze mag echter haar agent wel ontslaan, want Taken 2 is onze nationale trots onwaardig.

haha wtf,alsof ze een actrice is die hoofdrollen in grote producties voor het uitkiezen heeft. Ze speelt in mooie films maar altijd bijrollen(Goldeneye, Dont Say a Word, X-Men films)
Ze mag niet klagen anders had ze maar een vak moeten leren."
Hahaha idd, daar zette ik ook direct een vraagteken bij. Ze mag idd helemaal niet klagen, als enigste bekende Nederlandse actrice voor Hollywoodfilms gevraagd worden.

En als ze een hoofdrol in een Hollywoodfilm heeft, is het echt geen grote productie. Dan krijg je films als Love & Sex, Hide and Seek en 100 Feet. Verder allemaal bijrollen idd, ook wel in leuke in Don't say A Word, The Faculty, House On Haunted Hill en I Spy, maar zoals je zegt, geen grote producties.

Secret1994goesFilm

Avatar

Terecht... deel 2 ligt zeer ver van deel 1...
(is al weer een maand en half geleden dat ikd eze nog heb gezien...)
Ik was echt teleurgesteld...

JamesBond

Avatar

benjamin "Hoezo, op minstens 3 gehoopt? Dit is gewoon in de lijn van andere besprekingen."


Ja, dat klopt. Maar FilmTotaal wil nog al eens afwijken van de algemene mening ;) dus had gehoopt op een hogere score..

sonnycorleone

Avatar

Taken 2 is niet best! Zelfs 't charisma van liam kan de film niet redden! Deel 1 is prima, heeft wel wat van de oude films van charles bronson en clint eastwood. Metname de scenes met autoachtervolgingen zijn droevig, er vloog 'n mercedes ml als 'n veertje door de lucht! Blijft over, toffe trailer en dito filmposter!

rick512

Avatar

Er komen nog meer recensies, misschien geven die de film wel een ster meer.

Frietgezicht

Avatar

rick512 "Er komen nog meer recensies, misschien geven die de film wel een ster meer."


En dan?

Banned

Avatar

Zelfs 2 sterren is te veel voor die schamelijke project.

chakib82

Avatar

Taken 2 viel een beetje tegen, maar deel 3 staat al voor de deur.
Reden Taken 2 was een kas kraker.

B@chelor

Avatar

Ik hou 't wel bij deel 1.

batmaster

Avatar

In de sneak gezien en vond hem heel tof. Van mij krijgt hij 3 sterren!

Expendable

Avatar

Deze wil ik graag zien! Er zijn idd ook positievere recensies erover.

Trouwens de film is wederom een kaskraker en een deel 3 zal waarschijnlijk ook komen, dus fans heeft deze film wel zeker.

Decepticon

Avatar

In de Telegraaf geven ze hem zelfs 3,5 ster en zijn ze zelfs positief over regisseur Megaton, dat hij actie en achtervolgingsscenes wel goed in beeld kan brengen.

SunChaser

Avatar

Waarom moet Famke haar agent ontslaan, de film is een grote hit in Amerika

PKP

Avatar

Sorry, maar dit was niet al te best.. Ze hadden deel 1 in de bios moeten uitbrengen en deel 2 straight-to-DVD.

Maar goed, het is een hit in Amerika (waarschijnlijk door de hype van deel 1). Echt, ik heb geen idee waar ik moet beginnen om uit te leggen wat er allemaal fout aan deze film is. De 2 sterren hier zijn echt maximaal hoor.

Pedrobear

Avatar

Ik had beter verwacht. De eerste deel vond ik verrassend en goed. De 2de deel is troep. Het verhaal is simpel, meer van hetzelfde en de plotelementen waren idd lachwekkend. Iedereen kan wel iets verzinnen om het te doen lijken alsof de hoofdrolspeler superintelligent is, maar je moet ook weten hoe je het moet brengen.

acties