Recensie

Total Recall (2012)

Een nieuwe verfilming van het verhaal van Philip K. Dick. Plot en actie vechten om de aandacht. De spectaculaire uitwerking van de laatste discipline bezorgt de film een voldoende.

door Arjan Welles om 23:42 in RECENSIES
Total Recall poster
Regie: Len Wiseman | Cast: Colin Farrell (Douglas Quaid), Kate Beckinsale (Lori Quaid), Jessica Biel (Melina), Bryan Cranston (Vilos Cohaagen), Bill Nighy (Matthias Lair), e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2012

Het mag dan precies dertig jaar geleden zijn dat Philip K. Dick het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, zijn werk is nog steeds springlevend. De boeken en korte verhalen van de Amerikaanse schrijver beschrijven een toekomstbeeld dat in sommige gevallen angstvallig dicht de werkelijkheid nadert. Dicks werk vormde de inspiratie voor geslaagde verfilmingen als Ridley Scotts Blade Runner en Steven Spielbergs Minority Report. En Total Recall van onze eigen Paul Verhoeven niet te vergeten. Het vooruitzicht van een remake hiervan hakt flink in op je jeugdsentiment, al kunnen we het beter een nieuwe vrije verfilming van Dicks korte verhaal We Can Remember It For You Wholesale noemen. Die benadering tempert een mogelijke teleurstelling en voorkomt een minutieuze vergelijking met de klassieker uit 1990.

Om maar gelijk van dat laatste af te zijn: Verhoeven baseerde zijn verfilming slechts losjes op het werk van Dick en hetzelfde gaat op voor Len Wiseman die nu aan het roer staat. Wisemans opzet is zelfs een tikkeltje complexer en vooral politieker. Een snoepreisje naar Mars zit er voor Douglas Quaid, dit keer vertolkt door Colin Farrell, bijvoorbeeld niet in. Wiseman gooit het over een andere boeg door ons een wereld voor te schotelen die in twee rivaliserende kampen is verdeeld. De aarde is na een verwoestende wereldoorlog haast onleefbaar geworden en de bewoonbare wereld bestaat enkel nog uit de United Federation of Britain (UFB) en The Colony, dat zich op het Australische eiland bevindt. De harde werkers bevinden zich op deze laatste plek en forenzen dagelijks met een enorme lift, ‘The Fall’, die zich dwars door de kern van de aarde boort. Kanselier Cohaagen, die zetelt in de UFB, heeft achterbakse plannetjes met The Colony, maar wordt hierbij tegengewerkt door een ondergrondse verzetsorganisatie.

Dit zijn de turbulente omstandigheden waarin fabriekswerker Douglas en zijn vrouw Lori het moeten zien te rooien. The Colony waarin ze wonen is smerig, overbevolkt en armoedig. Als Douglas een promotie op zijn werk aan zijn neus voorbij ziet gaan zoekt hij ontspanning door de diensten van Rekall af te nemen. Dit bedrijf biedt zijn klanten de gelegenheid om de sleur van alledag te vergeten door kunstmatige herinneringen in te planten. Een heldhaftig fictief leven als geheimagent lijkt Douglas wel wat. De sessie bij Rekall loopt echt volledig uit de hand wanneer de ruimte wordt bestormd en Douglas onder vuur wordt genomen. De fabriekswerker legt zijn belagers om en begint een vluchtactie die de motor van Total Recall anno 2012 vormt. Het draait allemaal om de vraag wie Douglas nu eigenlijk is en wie hij wel of niet kan vertrouwen. De volhardende dames in zijn dubbelleven spelen hierbij een grote rol.

De vergelijkingen met Verhoevens versie zijn misschien wat afgezaagd, omdat het immers een nieuwe verfilming van Dicks verhaal betreft, maar de subtiele knipogen naar Wisemans voorganger zijn juist weer uitermate charmant. De Underworld-regisseur roept echter ook parallellen op met heel veel andere genregenoten, wat een kwalijke zaak is. Wisemans Dick-verfilming schurkt namelijk aan tegen titels als Minority Report, The Fifth Element en The Bourne Identity. Dit is dan ook meteen het grootste probleem waar de filmmaker tegen opbokst. Deze Total Recall heeft te weinig eigen smoel en werkt vooral op het plotmatige vlak veel ideeën uit die we al lang en breed elders voorbij hebben zien komen.

De politieke draai die de scenaristen aan het verhaal hebben gegeven zorgt voor een solide fundament, maar maakt de zaak ook nodeloos ingewikkeld. Als Douglas na veel rennen, duiken, ontsnappen en vluchten eindelijk in de gaten heeft wie hij is en wat zijn missie moet zijn, belandt hij bij rebellenleider Matthias. Deze scène, waarin Bill Nighy veel te kort aan het werk wordt gezet, wordt in rap tempo afgeraffeld om vervolgens plaats te maken voor nog meer actie. Het is illustratief voor Wisemans constante afweging of nou het verhaal of de actie de boventoon moet voeren.

Van de personage-invulling moet Total Recall het niet echt hebben. Vooral de dames Beckinsale (het liefje van de regisseur) en Biel hebben te kampen met onoverkomelijke beperkingen binnen hun rollen. Het lijstje aan tekortkomingen wordt gelukkig aardig gecompenseerd door de schitterende art direction en Wisemans oog voor wervelende actie en visueel spektakel. Het eerste reisje met The Fall dat de kijker samen met Douglas maakt, vormt een hoogtepunt, alsmede een sensationele auto- en liftachtervolging in drie dimensies. Wiseman en zijn specialeffectsploeg hebben veel diepte en vaart in de actiescènes gestopt, waardoor een 3D-brilletje nu eens geen overbodige luxe zou zijn geweest. Onder de streep scoort Total Recall net een voldoende. Het twee uur klokkende adrenalineshot is namelijk heerlijk popcornvermaak.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Vin79

Avatar

Er is maar 1 total recall, en dat is de film geregisseerd door Paul Verhoeven. Paul Verhoeven's total recall is r-rated, lekker gewelddadig en bloederig. Daar kan deze remake niet aan tippen. Dank je wel, Len Wiseman, voor het maken van een familie-vriendelijk uitje, net zoals bij Die Hard 4.0, waardoor de Die Hard-reeks door deze regisseur flink verpest is. Ga zo door, l*lhannes Wiseman, voor het verstieren van films met een pg-13 rating. What's next, Wiseman? Ik heb een idee: The godfather, rated: pg-13 .

jaime91

Avatar

Vin79 "Er is maar 1 total recall, en dat is de film geregisseerd door Paul Verhoeven. Paul Verhoeven's total recall is r-rated, lekker gewelddadig en bloederig. Daar kan deze remake niet aan tippen. Dank je wel, Len Wiseman, voor het maken van een familie-vriendelijk uitje, net zoals bij Die Hard 4.0, waardoor de Die Hard-reeks door deze regisseur flink verpest is. Ga zo door, l*lhannes Wiseman, voor het verstieren van films met een pg-13 rating. What's next, Wiseman? Ik heb een idee: The godfather, rated: pg-13 ."

Ik snap je helemaal, en ik ben het ook bijna helemaal met je eens alleen niet wat Die Hard 4 betreft. Ondanks de rating vind ik hem nog steeds niet slecht, oke hij is wel de slechtste uit de reeks en de rating slaat nergens op maar de actie zit er veel in en ziet er goed uit. Ik hou wel van die over de top actiekneiters. Het is alleen belachelijk dat Wiseman niet eens lekker los met dat geweld gaat. Met wat bloed hier en daar is niets mis mee, en ik denk dat kids hier zowiezo niet naartoe zullen gaan, dit is meer een film voor volwassenen nog een reden waarom het nergens op slaat.

Maar om ff ontopic te blijven, dit lijkt me een prima film. Jammer dat Wiseman het verhaal zo onnodig moeilijk maakt maar voor de actie (en de bitchfight tussen Biel en Beckinsale) wil ik deze wel zien. Weet alleen nog niet of ik hier ook voor na de bios ga.

filmjunky

Avatar

Ga er vanavond heen!
En heb er zin in!
Misschien niet beter als het orgineel van paul maar vindt arnorld ook niet de beste acteur!
Dus daarop kan het misschien wel vooruit gaan!
En het gevecht tussen kate en jessica zal veel goed maken :~
alleen zonde dat ze hem niet imax draaien wat wel de bedoeling was!

benjamin

Avatar

Kan misschien nog wel vermakelijk worden als pure actiefilm met flink wat achtervolgingen en mooie decors, maar meer verwacht ik nu toch ook hier niet van.

Sand

Avatar

benjamin "Kan misschien nog wel vermakelijk worden als pure actiefilm met flink wat achtervolgingen en mooie decors, maar meer verwacht ik nu toch ook hier niet van."


klopt, hij is ook vermakelijk als pure actiefilm!
constant actie en mooie effects , maar daardoor word er niet diep ingegaan op de karakters en zien we zo ook geen "goede" acteerprestaties.
je moet het ook niet TE veel vergelijken met de film van Paul Verhoeven, het is geen gewone remake, het is gewoon een andere verfilming en interpretatie van het boek.

leuke actiefilm dus maar geen topfilm

Steve Harwin

Avatar

Paul Verhoeven lijkt niet erg tevreden te zijn met de remake.
Ik deel zijn mening wel, het is imo teveel geschreeuw met weinig wol.

Decepticon

Avatar

Vin79 "Er is maar 1 total recall, en dat is de film geregisseerd door Paul Verhoeven. Paul Verhoeven's total recall is r-rated, lekker gewelddadig en bloederig. Daar kan deze remake niet aan tippen. Dank je wel, Len Wiseman, voor het maken van een familie-vriendelijk uitje, net zoals bij Die Hard 4.0, waardoor de Die Hard-reeks door deze regisseur flink verpest is. Ga zo door, l*lhannes Wiseman, voor het verstieren van films met een pg-13 rating. What's next, Wiseman? Ik heb een idee: The godfather, rated: pg-13 ."
Ben ik totaal niet met je eens. Wiseman is een goed regisseur en Die Hard 4 is een goede actieblockbuster.
Ik vind, als 1 van de weinige, Verhoeven's Total Recall niks (meer) aan. En een goede film hangt NIET aan een PG-rating. Van mij heeft een sci-fi film als deze helemaal geen bloedvullende PG-16 beelden te nodig. Dat verwacht bij een film als deze ook totaal niet.
Deze nieuwe kijk op Total Recall lijkt me een mooie popcorn sci-fi rit en lijkt mij persoonlijk een stuk mooier dan die met Arnie. Ik ga hem zaterdag bekijken.

adofmirosch

Avatar

Lijkt me een goede actie film.

DashX

Avatar

Ik kijk uit naar deze film, of het nou minder bloed inzit of niet. Als ik alleen bloed wil zien, ga ik wel kijken naar Piranha 3DD :r

Blockbuster

Avatar

Wat Paul Verhoeven er zelf van vind (en ik persoonlijk ook):

http://www.ad.nl/ad/nl/1023/Film/article/detail/3298701/2012/08/09/Verhoeven-remake-Total-Recall-neemt-zichzelf-te-serieus.dhtml

Ik vergelijk het maar met Terminator Salvation, die neemt zichzelf ook te serieus, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Terminator 2: Judgment Day, al is dat niet echt een remake. Maar T2 komt uit dezelfde fabriek als Total Recall.

KeesjeNL

Avatar

Blockbuster "Wat Paul Verhoeven er zelf van vind (en ik persoonlijk ook):

http://www.ad.nl/ad/nl/1023/Film/article/detail/3298701/2012/08/09/Verhoeven-remake-Total-Recall-neemt-zichzelf-te-serieus.dhtml

Ik vergelijk het maar met Terminator Salvation, die neemt zichzelf ook te serieus, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Terminator 2: Judgment Day, al is dat niet echt een remake. Maar T2 komt uit dezelfde fabriek als Total Recall."
Je bedoelt: Salvation komt uit dezelfde fabriek als Total Recall:E?

FilmMaster

Avatar

Nolan lijkt het ingang gezet te hebben dat zowat elke actie blockbuster heel serieus over moet komen.
bij de batman films komt dat heel goed van pas.maar niet bij elke blockbuster natuurlijk.
mischien moeten we Total Recall niet als een remake beschouwen,maar een totaal andere visie op het origineel.

het origineel heb ik heeeeel lang geleden eens gezien,de nieuwe visie nog niet :D

filmjunky

Avatar

Kom net trug wat een vette film!
Vette special effecten vette aktie heerlijk! Steden zien er zeker vet uit mooi gemaakt! Het verhaal is anders dan die van paul gelukkig anders heb je toch de hele tijd het gevoel dat je de film dat je hem kent! (wat dan natuurlijk ook zo is O+)
Ga hem zeker nog een x kijken! zonde dat ie niet in imax was!
En met jessica biel en kate beckensale in 1 film hoor je mij zeker niet klagen :~
Ik geef hem 4 sterren T+)
Topvermaak! Yeeehaaaa

r3b00t

Avatar

Ik vond um vet!

Robkorv

Avatar

Ben het met je eens Arjan Welles.
Ik denk dat deze nog leuker had geweest in 3d.

Weddy Jazza

Avatar

Heb me prima vermaakt in de Bios, vind alleen jammer dat aan het einde weer stikt van de cliche's en voorspelbaarheden.

mhulsie

Avatar

Ga morgen heen, ben toch wel benieuwd Smiley face

xarkov

Avatar

Had er echt heel weinig van verwacht (vind Collin over het algemeen verschrikkelijk acteren & ben zwaar fan van het orgineel).
Desondanks vind ik het echt jammer dat het zonodig een remake moest zijn. Als ze de namen hadden veranderd en alle verwijzingen naar het eerste deel eruit hadden gelaten had je nog best een OK actie/sci-fi film gehad.

FilmMaster

Avatar

Vind deze beter dan t origineel

Spider-fan

Avatar

Als deze een goed scenario had gehad, had het net zo'n klassieker kunnen worden als het origineel. De wereld ziet er erg mooi uit, er is van begin tot eind actie, er spelen twee van de mooiste actrices van Hollywood in, Bill Nighy overacteert eens een keer niet voor de verandering.

Het probleem is dat het scenario erg onlogisch en slecht uitgewerkt is. Als Quaid overgelopen was naar het verzet en weer door Cohaagen gevangengenomen (wat je in de allereerste scène ziet), zou je verwachten dat hij ergens gevangen werd gehouden en uitgehoord over het verzet. In plaats daarvan wist men zijn geheugen en wordt er van hem een betekenisloze fabrieksarbeider gemaakt, waarbij men ook nog iemand in dienst neemt om op hem te letten als zijn 'vrouw'. De enige reden die gegeven wordt is dat het verzet hem zo niet zou kunnen vinden, maar Melina (Biel) herkent hem meteen als ze hem weer ziet, dus tenzij ze zijn gezicht hadden veranderd, heeft het geen enkel nut.

Het voordeel van deze film is dat het niet echt een stervehikel is, zoals de meeste films waar Schwarzenegger in speelt, maar dit verhaal heeft naast actie ook een goede uitwerking van plot en personages nodig en men heeft bij deze versie voornamelijk aandacht besteed aan het uiterlijk en actie.

Total Recall

acties