Deze brute horrorfilm is ijzersterk, maar kijk je waarschijnlijk niet nog een keer

Deze brute horrorfilm is ijzersterk, maar kijk je waarschijnlijk niet nog een keer

'Hereditary' is zo angstaanjagend dat je de film waarschijnlijk niet opnieuw zal kijken.

Als er een film is die je de stuipen op het lijf jaagt, dan is dat wel de horrorfilm Hereditary. Deze film wordt beschouwd als een van de engste films ooit en zal je dus waarschijnlijk niet opnieuw willen kijken.

Hereditary is geschreven en geregisseerd door Ari Aster, die met deze film zijn regiedebuut maakte. Zijn korte horrorfilms, met name The Strange Thing About the Johnsons, trokken de aandacht van A24, die groen licht gaf voor Hereditary als zijn eerste speelfilm. Aster bedacht het voornamelijk als een familiedrama bestaande uit twee verschillende delen.

Verhaal
In de film spelen Toni Collette, Alex Wolff, Milly Shapiro, Ann Dowd en Gabriel Byrne de hoofdrollen. Hereditary volgt de familie Graham die bestaat uit de moeder Annie (Collette), haar echtgenoot Steve (Byrne), zoon Peter (Wolff) en dochter Charlie (Shapiro). Wanneer haar mentaal zieke moeder overlijdt, rouwen Annie en haar gezin allemaal om haar verlies.

De familie zoekt verschillende manieren om met hun verdriet om te gaan. Zo heb je Annie en haar dochter die allebei flirten met het bovennatuurlijke. Ze beginnen elk verontrustende, buitenaardse ervaringen te hebben die verband houden met de sinistere geheimen en emotionele trauma's die door de generaties van hun familie zijn doorgegeven.

Groot succes
Hereditary was een groot succes en kreeg veel lof, vooral voor de acteerprestaties, de regie van Aster en de muziek van Stetson. Het bracht meer dan 82 miljoen dollar op met een budget van 10 miljoen dollar, waarmee het de hoogst scorende film van A24 werd op dat moment, een record dat standhield tot de release van Everything Everywhere All at Once in 2022.


Hereditary mag dan wel succes geweest zijn, maar het is een film die je aan het einde achterlaat met een ongemakkelijk gevoel, waardoor je het waarschijnlijk niet opnieuw wil zien. Het is doordrenkt met rouw en stress, waarin een familie volledig gedoemd is. Het is een film waarin Collette schreeuwt, huilt en haar hoofd tegen de muur slaat en verkondigt dat ze wenst dat ze dood was. Naarmate de film vordert begin je te denken: "misschien had ze wel gelijk". Het is geen film waar veel mensen naar terug willen keren en opnieuw willen zien.

Kijken?
Heb je Hereditary nog niet gezien of durf je het wel aan om het opnieuw te zien? Je kan de film bekijken op Videoland en het is ook te vinden op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair