Special 2015: De grootste releases uitgelicht (deel 3)

Met o.a. Ant-Man, The Fantastic Four, Hitman, Minions en Magic Mike XXL.



2015 wordt één van de grootste filmjaren ooit, met een ongekend groot aantal blockbusters. Maar er komen uiteraard ook veel andere grote films uit. In deze vierdelige special geven we een overzicht van de grootste, interessantste en spannendste releases van het jaar. Vandaag bespreken we de films uit januari tot en met maart. Het complete overzicht komt net als gebruikelijk op 1 januari online.

» Lees hier deel 1 (januari - maart)
» Lees hier deel 2 (april - juni)
» Lees hier deel 4 (oktober - december)
» En hier het complete overzicht met de grootste releases

The Minions (1 juli)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Brian Lynch
Genre(s):
...
Animatie | Familie | Komedie






De Minions zijn de kleine gele wezentjes die we kennen uit Despicable Me (2010). In deze film valt te zien hoe de wezentjes ontstonden uit eencellige organismen en zich ontwikkelden tot monstertjes met maar één doel: het dienen van de meest verschrikkelijke meesters van de geschiedenis. Nadat ze meesters als de T-Rex, Genghis Khan, Napoleon en Dracula per ongeluk vermoord hebben, besluiten ze een nieuw leven op Antarctica te beginnen. Ergens in de jaren zestig drijft het ontbreken van een meester hen in een depressie. Kevin (Coffin) bedenkt een nieuw plan en gaat met zijn vrienden Stuart (Coffin) en de kleine Bob (Coffin) naar een conventie voor slechteriken. Daar ontmoeten ze Scarlet Overkill (Bullock), die van plan is de wereld te overheersen. Maar tegelijk bedreigt zij het voortbestaan van alle Minions...

Bekijk de trailer


Magic Mike XXL (2 juli)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Reid Carolin | Channing Tatum
Genre(s):
...
Komedie






Toen hij achttien jaar oud was, werd Channing Tatum stripper. Uiteindelijk wist hij het te maken als filmster en hij had de vurige wens om een film te maken die de atmosfeer en energie van zijn leven als stripper zou vangen en dat werd uiteindelijk Magic Mike. Het verhaal van de film zelf is echter volledig fictief en volgt de negentienjarige Adam (Alex Pettyfer) die net nieuw is voor de stripperswereld en begeleid wordt door de 'oude rot' Michael "Magic Mike" Lane (Tatum). Dit vervolg speelt zich drie jaar na Magic Mike af en in de film staan de overgebleven Kings of Tampa, die zijn doorgegaan na het vertrek van Mike, op het punt de handdoek in de ring te gooien. Maar ze willen niet in stilte afscheid nemen en organiseren een groots optreden, waar ook de legendarische Magic Mike bij aanwezig zal zijn.



Terminator: Genisys (9 juli)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Laeta Kalogridis | Patrick Lussier
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Sci-Fi






Terminator: Genisys geeft een nieuwe draai aan een reeds bestaande, jarenoude franchise. De menselijke rebellen staan op het punt hun strijd tegen Skynet te winnen. John Connor (Jason Clarke) besluit op dat moment zijn vertrouwde rechterhand Kyle Reese (Courtney) terug te sturen naar het verleden om het leven van zijn moeder, Sarah Connor (Emilia Clarke) te redden en zo zijn eigen voortbestaan te verzekeren. Maar Kyle ontdekt in het verleden iets heel anders dan wat hij verwacht had. Deze Sarah Connor werd op haar negende wees en opgevoed door de oude T-800 (Schwarzenegger) die terug in de tijd werd gestuurd om haar te vermoorden. Hij is nu geprogrammeerd om haar te beschermen en heeft haar getraind haar lotsbestemming te kunnen accepteren. Maar dat wil ze niet en dus staat Kyle Reese voor een groot probleem.

Bekijk de trailer


Pan (16 juli)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jason Fuchs
Genre(s):
...
Avontuur | Komedie | Familie






Elk jaar wordt de zogenaamde Black List vrijgegeven, met daarop de meest gewilde maar niet gemaakte scenario's van Hollywood. Daarop viel ook het scenario van Jason Fuchs voor deze film te vinden, die inspiratie haalde uit het klassieke verhaal van Peter Pan van J.M. Barrie. In deze duistere versie van het klassieke verhaal valt te zien hoe een jong weeskind, Peter Pan (Miller) in de mysterieuze wereld Neverland terecht komt. Daar staan hem zowel groot plezier als groot gevaar te wachten en uiteindelijk moet hij daar ook zijn werkelijke identiteit en lotsbestemming als Peter Pan omarmen. Overigens gingen er tijdenlang geruchten rond dat Javier Bardem in deze film de rol van Blackbeard zou spelen, maar uiteindelijk ging die rol naar Hugh Jackman.

Bekijk de trailer


Inside Out (22 juli)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Pete Docter
Genre(s):
...
Animatie






In 2015 staat er iets unieks te gebeuren en zijn voor het eerst twee films van Pixar te zien. De eerste daarvan is Inside Out van regisseur Pete Docter. Hij raakte geïnspireerd door te kijken naar iets waar we allemaal bekend mee zijn: onze emoties die soms onze gevoelens totaal over lijken te nemen. Dat gebeurt in deze film ook met het meisje Riley Anderson (Kaitlyn Dias), wiens leven in de war gegooid wordt als ze moet verhuizen naar San Francisco. De emoties die in het controlecentrum in haar hoofd wonen, Vreugde (Poehler), Angst (Hader), Woede (Lewis Black), Afschuw (Mindy Kaling) en Verdriet (Smith), doen hun best haar te helpen zich aan te passen aan het moeilijke nieuwe leven. Maar heel eenvoudig gaat dat niet, en dus ontstaat er chaos in haar hoofd.

Bekijk de trailer


Grimsby (30 juli)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Sacha Baron Cohen | Phil Johnston e.a.
Genre(s):
...
Komedie






Eind juli komt er een nieuwe film uit van de hand van de Engelse komiek Sacha Baron Cohen, die vrijwel iedereen wel zal kennen als de typetjes Ali G en Bruno. Nu brengt hij ons een andere komedie, waarvan hij zelf het scenario schreef en waarin hij ook één van de hoofdrollen speelt. Grimsby draait om een Britse black-ops spion, die gespeeld wordt door Mark Strong. Zijn domme broer is een voetbalhooligan en maakt het niet gemakkelijk voor hem om een ultrageheime operatie uit te voeren. Tijdens de opnames was al te zien dat Cohen en een groep figuranten dronken speelden te zijn en tegen huizen urineerden. De inwoners van het echte Grimsby waren daar naar verluidt niet bepaald blij mee en klaagden erover. Maar zonder effect, want de film heet nog altijd Grimsby.



Pixels (5 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Timothy Dowling | Tim Herlihy e.a.
Genre(s):
...
Komedie | Sci-Fi






Als buitenaardse wezens de beelden van een klassiek arcade-spelletje per ongeluk zien als een oorlogsverklaring, vallen ze de Aarde aan. Daarbij maken ze gebruik van de spellen om wapens te maken. De Amerikaanse President, William Cooper (James), besluit daarom in een wanhopige laatste zet om zijn jeugdvriend Sam Brenner (Sandler) om hulp te vragen. Hij was in de jaren tachtig videospel kampioen en is nu afgezakt tot een gewone baan als techneut. Nu moet hij een team van arcadespelers leiden om de buitenaardse wezens te verslaan en de Aarde te redden. De film werd overigens gebaseerd op een gelijknamige Franse korte film uit 2010, die geregisseerd werd door Patrick Jean.

Bekijk hier de korte film van Patrick Jean


Ant-Man (6 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Gabriel Ferrari | Andrew Barrer e.a.
Genre(s):
...
Actie | Sci-Fi






Ant-Man is de tweede Marvel-film van 2015 en dient als afsluiter van Phase Two. In de film moet dief Scott Lang (Rudd) zijn mentor Dr. Hank Pym (Douglas) helpen bij het beschermen van de Ant-Man technologie. Die maakt dat zijn gebruiker in grootte kan krimpen en in kracht kan groeien. Samen moeten ze een aantal bedreigingen af zien te slaan en vervolgens een overval plannen en uitvoeren die de wereld kan redden. De productie van de film ging niet geheel zonder problemen. Oorspronkelijk zou Edgar Wright hem regisseren, maar op 23 mei besloot hij uit de productie te stappen. Marvel en Wright lieten beiden weten dat de beslissing genomen werd omdat ze een verschillende visie hadden op hoe het geheel eruit moest zien. Eerst zou Adam McKay de regie overnemen maar hij stopte met de onderhandelingen en de regiestoel ging toen naar Peyton Reed.



The Fantastic Four (6 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Simon Kinberg | Jeremy Slater
Genre(s):
...
Actie | Fantasy | Sci-Fi






Veel is er niet bekend over deze reboot van de Fantastic Four-franchise. Eerder werden er al twee films gemaakt, maar die wisten het grote publiek nooit te bekoren. En dus besloot filmstudio 20th Century Fox tot het maken van een nieuwe reboot, met een geheel nieuwe cast van hoofdrolspelers. Het uitgangspunt in deze film van regisseur Josh Trank is naar het schijnt ook anders. Volgens de laatste geruchten krijgen Reed Richards (Teller), Susan Storm (Mara), Johnny Storm (Jordan) en Ben Grimm (Bell) hun krachten ditmaal doordat ze zich teleporteren naar een andere dimensie. Vertrouwen heeft Fox wel in dit product, want er komt in de loop van 2017 een vervolg uit, als deze film het goed genoeg doet. Verder zou de film volgens de laatste geruchten deel uitmaken van het X-Men filmuniversum. Opmerkelijk is wel dat er tot op heden geen promotiemateriaal vrijgegeven is voor de film.



The Man from U.N.C.L.E. (12 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Guy Ritchie | Lionel Wigram e.a.
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Sci-Fi






De Mission: Impossible-films zijn gebaseerd op een televisieserie uit de jaren zestig en doen het nog altijd zeer goed. Warner Bros. moet dus gedacht hebben: waarom niet een andere serie uit dezelfde periode met een vergelijkbaar uitgangspunt naar het witte doek brengen? In deze filmversie speelt Henry Cavill de hoofdrol als agent Napoleon Solo. Tijdens de jaren zestig moeten hij en een andere agent in dienst van de spionageorganisatie U.N.C.L.E., Ilya Kuryakin (Hammer), samenwerken om en mysterieuze misdaadorganisatie te stoppen. Die is erop gebogen de fragiele machtsbalans in de tijd van nucleaire wapenrace te verstoren en de wereld te veroveren. Het duo heeft maar één aanwijzing, namelijk de dochter van een verdwenen Duitse wetenschapper, die een sleutelpositie heeft in het infiltreren van de organisatie. In een race tegen de tijd moeten ze hem zien te vinden en een wereldwijde catastrofe zien te voorkomen.



Ted 2 (13 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Seth MacFarlane | Alec Sulkin e.a.
Genre(s):
...
Komedie






De maand juni wordt afgesloten met nog een vervolgfilm, deze is van de hand van Seth MacFarlane, die in 2012 doorbrak als regisseur van de film Ted. Die komedie, over een volwassen man (Wahlberg) en zijn grofgebekte en tot leven gewekte teddybeer (MacFarlane) bleek een succes bij het grote publiek én bij critici. Er is nog niet veel bekend over het verhaal van dit vervolg. Wel weten we dat Mila Kunis niet in de film voorkomt en dat Mark Wahlbergs John een nieuwe romance vindt in Amanda Seyfrieds personage. Zij dient als nieuwe rivale voor Ted in de strijd om affectie van John. "Dat is een probleem, maar Ted heeft nog veel grotere problemen, die hij moet overkomen," vertelde Wahlberg recent over het verhaal van de film. We hoeven dus in elk geval geen complete herhalingsoefening te verwachten met deze film.



Goosebumps (20 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Scott Alexander | Carl Ellsworth e.a.
Genre(s):
...
Avontuur | Komedie






Velen zullen ze wel kennen, de jeugdboeken uit de Kippenvelserie, van de zeer productieve schrijver R.L. Stine, waarin al tientallen boeken zijn verschenen. Al sinds 1998 wordt er geprobeerd een film te maken van de vele verhalen die Stine schreef en nu is dat eindelijk gelukt. In Goosebumps verhuist het jochie Zach Cooper (Minnette) naar het kleine stadje Greenland. Daar wordt hij al gauw vrienden met buurmeisje Hannah (Rush), wiens vader R.L. Stine (Black) de Kippenvel-verhalen schrijft om geesten en monsters opgesloten te houden in de verhalen. Als Zach per ongeluk de monsters en geesten uit de verhalen bevrijdt, moet het drietal in een race tegen de klok ervoor zorgen dat ze weer terug gestopt worden in de boeken, voordat ze vreselijke dingen kunnen doen.



Trainwreck (27 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Amy Schumer
Genre(s):
...
Komedie






In augustus 2013 kocht Universal Pictures de rechten op een toen nog titelloos scenario van Amy Schumer, waarmee de schrijfster ook haar debuut als hoofdrolspeelster wilde maken. Nauwelijks twee maanden later werd aangekondigd dat Judd Apatow de film zou regisseren en in februari 2014 was de cast rond. Maar al snel bleek dat de makers niet tevreden waren met het scenario en werd besloten dat compleet om te gooien. Dat gebeurde in een recordtijd en het resultaat was een verhaal waarin een vergrote en komische versie van Schumers eigen verleden verteld werd. Welk verhaal oorspronkelijk verteld zou worden, is overigens nooit bekend gemaakt. Maar nu krijgen we dus een film over een vrouw die avers is van afspraken en probeert van die zichzelf saboterende manieren af te komen.



Hitman: Agent 47 (3 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Michael Finch | Kyle Ward e.a.
Genre(s):
...
Actie | Misdaad | Thriller






Hitman is een spellenreeks die uit het jaar 2000 stamt en waarin sindsdien vele spellen verschenen. Nu komt de spellenreeks voor een tweede keer naar het witte doek. De eerste keer was in 2007 en toen speelde Timothy Olyphant de titelrol. De film werd niet zo goed ontvangen door critici maar deed het wel goed aan de internationale box office. Goed genoeg om een vervolg aan te kondigen, dat tijdens de productie geannuleerd werd. In plaats daarvan besloot 20th Century Fox een remake te maken, met Paul Walker in de hoofdrol. Walker kwam vorig jaar helaas om het leven tijdens een auto-ongeluk en werd daarom vervangen door zijn vriend Rupert Friend. Nu komt er dus een nieuwe film in de franchise, waarin de jonge vrouw Katia van Dees (Hannah Ware) samen met Agent 47 op zoek gaat naar haar werkelijke identiteit.



Schone Handen (10 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Carl Joos | Tjebbo Penning
Genre(s):
...
Drama | Misdaad | Thriller






Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van schrijver René Appel. In de film leiden Sylvia (Reuten) en Eddie (Van Koningsbrugge) een luxe leventje in Amsterdam Oud-Zuid met hun twee kinderen. Wat de bron van die luxe is, heeft Sylvia verdrongen. Want Eddie houdt zijn drugsbusiness keurig buiten de deur. Een brutale politie-inval en vernederende huiszoeking schudden Sylvia wakker. Eddie vraagt haar om hem een vals alibi te bezorgen. Sylvia gaat akkoord, maar de leugen begint haar te kwellen als later blijkt dat de man van haar beste vriendin - een medewerker van Eddie - diezelfde nacht een verdacht ongeluk heeft gehad. Een 'ongeluk' waar Eddie meer van af schijnt te weten. Na enkele bedreigende confrontaties is het Sylvia duidelijk dat ze met haar kinderen bij Eddie weg moet. Maar ze beseft ook dat hij haar niet zomaar zal laten gaan. Ze weet immers te veel.



Everest (17 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Simon Beaufoy | Mark Medoff e.a.
Genre(s):
...
Avontuur






Everest is nog zo'n film die flink uitgesteld werd. Oorspronkelijk zou de film namelijk al in februari 2015 uitkomen in de bioscopen, maar filmstudio Universal besloot een paar maanden nadat die releasedatum geprikt was, de release uit te stelen naar september 2015. De film draait om een ramp die in 1996 tijdens een beklimming van Mount Everest plaatsvond. Er was toen een grote storm voorspeld en toch besloten twee teams door te zetten en zich een weg naar de top te banen. Gidsen Rob Hall (Clarke) en Scott Fischer (Gyllenhaal) leiden hun teams naar de top, samen met journalist Jon Krakauer (Michael Kelly). Samen moeten ze hun best doen de storm, die al binnen twee dagen acht levens eist, zien te overleven.



Black Mass (17 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Scott Cooper
Genre(s):
...
Actie | Drama | Misdaad






Whitey Bulger is een veroordeeld Amerikaans crimineel, die negentien moorden gepleegd zou hebben. Hij was een broer van een Amerikaanse senator en een van de meest gewelddadige criminelen die Boston ooit gekend heeft. Toch zat er iets goeds in Bulger, want hij besloot samen te werken met de FBI in een undercovermissie om een maffiafamilie op te rollen. Toen die missie eenmaal geslaagd bleek, keerde de FBI zich tegen Bulger, werd hij gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. In deze filmversie van zijn leven, die gebaseerd is op het boek Black mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob van Dick Lehr en Gerard O'Neill speelt Johnny Depp de rol van Bulger. De film draait vooral om de missie die hij uitvoerde.



Publieke Werken (19 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Frank Ketelaar
Genre(s):
...
Drama






In september komt er een nieuwe film uit van regisseur Joram Lürsen, die vooral groot succes boekte met Alles is Liefde. Voor zijn nieuwe film baseerde de regisseur zich op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, die zich in het jaar 1888 afspeelt. Daarin ruikt een huiseigenaar het grote geld als zijn pand, tegenover het pas gebouwde Centraal Station in Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef, apotheker te Hoogeveen, wil een groep arme turfstekers helpen. De twee beramen een plan dat alles zal regelen, met tragische gevolgen. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Jacob Derwig, Gijs Scholten van Aschat en Rifka Lodeizen en voor het maken van de film verkreeg Lürsen 1,8 miljoen euro van het filmfonds.



The Maze Runner: Scorch Trials (24 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
T.S. Nowlin
Genre(s):
...
Actie | Mysterie | Sci-Fi






The Divergent Series: Insurgent is niet de enige Young Adult-film die uitkomt in 2015. Ook komt The Maze Runner: Scorch Trials uit, dat als vervolg dient op het in 2014 uitgekomen The Maze Runner. Die film was een groot succes, want kostte slechts 34 miljoen dollar om te maken, maar leverde uiteindelijk wereldwijd in totaal zo'n 334 miljoen dollar op. In dit vervolg zijn de Gladers eindelijk uit de doolhof ontsnapt, maar moeten ze een nieuwe set uitdagingen tegemoet treden, in de open wereld die vernietigd is door zonnevlammen en vele ziektes. De opnames van de film vinden op moment van schrijven plaats en zullen tot eind januari 2015 duren. Overigens zouden er nog twee films uit kunnen komen, want de films zijn gebaseerd op de Maze Runner-trilogie van schrijver James Dashner. Het laatste boek heet Death Cure en zou voor de verandering niet opgesplitst worden in twee films.


NieuwsFilm

meest populair