Saving Private Ryan (1998)

There was only one man left in the family, and the mission was to save him.

discussie

99 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Wat een film!

Er zijn bijna geen woorden om te beschrijven hoe goed deze film is!
De drama, de actie en de acteerprestaties..

Deze film moet iedereen verplicht een keertje gezien hebben! Het is een meesterwerk in de filmgeschiedenis

Minder dan een 10 verdiend deze film niet

10/10

DennisAmerica11

Avatar

Een echt goede oorlogsfilm. Geeft goede perspectief over de oorlog.

meneeraart

Avatar

Saving Private Ryan Moet je wel in de top 10 films aller tijden zetten :P

Freedow

Avatar

Een woord: Epic

Danielvk

Avatar

Ik geef niet vaak een 10 voor een film maar deze verdiend dat echt. net als:
Band of Brothers en Schindler's List trouwens

wendy94

Avatar

Persoonlijk mijn favoriete film! Van mij mag hij met stip op 1 staan!

Zeeer realistisch, vooral het begin stukje! Mooi gemaakt en een zeer goed verhaal!

Heeft een dikke 10 verdiend!

Geertwillemvanbeek

Avatar

Ik heb hem nog nooit gezien maar met zo'n cast Tom Hanks, Matt Damon en Vin Diesel kan het zowat niet beter!! geweldig ik heb nu al zin om te kijken!T+)

roobin_22

Avatar

Bij deze film heb ik altijd dat je het begin meteen kan herinneren, maar eigenlijk niet meer zo goed weet hoe ie nou ookweer eindigt. heb hem toch al minstens 4 keer gezien. einde is eenmaal niet zo indrukwekkend als het begin. wel een 8 waard

GREAT gevechtsfilm fan

Avatar

Ik ben niet zo'n grote liehebber van oorlogsfilms maar deze kan er zeker door goed verhaal goede actie meeslepend verhaal goede hanks jammer dat vin dood gaat maar ja en dan nog matt damon is ook wel goed

over het algemeen voor mij toch wel 1 van de beste oorlogsfilms een

8/10 maar mijn topper oorlogsfilm zal altijd WINDTALKERS zijn

Filmp@ssie

Avatar

Zeer geslaagde film goede script,regie en cast.
Deze film valt onder een van de betere oorlog films en wat voor indruk het heeft op soldaten.

kazin

Avatar

13204 "De oorlogsfilm die duitse militaire kwaliteiten na waarheid verfilmt moet nog worden bedacht.

De enige serie/film die in de buurt komt is Band of Brothers en hierbij waren ze nog verplicht om vanuit het boek te werken en de verhalen van de 'Easy' jongens te verfilmen.

De enige reden waarom iedereen zo opgewonden raakt van SPR is omdat Omaha zo lekker verfilmt is. Blood and Gut's dat werkt en het zal vast waarheidsgetrouw zijn. Maar overal vind ik het een zeer magere 'god bless america' film."


Ben ik wel met je eens. De gevechts-scenes in de film is het kijken de moeite waard, aldus ook voor mij. En ik vind het jammer dat er alleen van die Amerikaanse/Engelse ''helden'' oorlog films gemaakt zijn, in ieder geval de meeste. B.v Je hebt 10 Amerikanen die vermoorden bijvoorbeeld 500 Duitsers en hebben zelf 1 doden. Terwijl de Duitsers met tanks kanonnen en zo aankomen. Aan zulke films heb ik een hekel. De film Band Of Brothers is een van de beste Amerikaanse oorlogsfilms waar het
wel verfilmd is met de werkelijkheid. Bij de film Von Ryan's Express b.v dan gooit die Von Ryan een granaat paar keer de Duitsers kunnen hem niet terug gooien met hun 10'en en gaan allemaal dood. Dan komen er opnieuw 2 Duitsers aan en die gooien een granaat maar die Von Ryan gooit hem wel terug... En de Duitsers gaan dood. Kijk dan wil je de film om die reden soms niet terugzien omdat dat niet kan. The Guns of Navarone en Where Eagles Dare is ok zon Amerikaanse/Engelse helden film weet niet welk Amerikaans of Engels is of niet.

Deze film krijgt een 8

Cee van Lleef

Avatar

:E Het komt nooit meer goed tussen jou en Matt Damon hè? Op de landing op Omaha beach na kun je de film eigenlijk wel skippen. Vooral die wapperende vlag in het begin, brrr...

WoUtoMatiC

Avatar

Bedankt voor deze les geschiedenis in breezah Nederlands. Heel leerzaam.

De film is wel aardig. Alleen jammer dat uiteindelijk blijkt dat ze Matt Damon moeten redden.
[rating 3]

Jnk18

Avatar

Zeer zeker maar weer eens gaan kijken vanavond :Y

kazin

Avatar

Fonkmeistah "Daar hebben jullie helemaal gelijk in (vooral die scene met die halftrack die geraakt wordt door een bazooka) Als ze zich ook zo makkelijk lieten neerknallen, dan had de oorlog heel wat korter geduurd. ;)

Het Duitse leger was verreweg in de minderheid tegen de miljoenen Russen en de Geallieerden, toch waren ze maar enkele kilometers van Moskou verwijderd en hadden ze in de beginjaren van de oorlog Noord-Afrika in hun handen en was Europa volledig onder hun controle. Ik ken maar weinig legers die ondanks felle tegenstand (bombardementen op Duitse steden, duizenden partizanen die hun logistiek volledig lam legden in de Balkan, en de miljoenen doden aan het Oostfront) zo gedisciplineerd tewerk gingen en zich verdedigden tot het bittere einde.

Maar desalniettemin blijft SVP een van mijn favoriete oorlogsfilms. (in het rijtje van Glory, Thin Red Line, When trumpets fade, We Were Soldiers)"


Dat vind ik ook. De Duitsers waren in het begin met een leger van 5.000.000, de Belgen en Nederlanden hadden samen bijna 1.000.000 De Franse, Engelse en nog meer landen hadden er miljoenen meer. En dan nog eens de Russen, die hadden het grootste leger met meer dan 30.000.000 volgens mij, 14.000.000 sneuvelden alleen al van de Russen een behoorlijk hoog getal. ( mensen levens!! )
En dat de Duitsers het zo lang volhieden dat is ongeloofelijk ik noem de volgende geallieerde landen even op waar Duitsland vanaf 1944- aan het west front tegen streed: Polen, Frankrijk, Engeland, Verenigde-Staten, Canada, (Groepen Italianen ) De Franse "Colonies) ( Marroka, Algerije, enz. - Van Fransen ) Zuid-Afrikaanse Engelse, Australië, New-Zeeland, Nederlanders, Belgen, Grieken, Joegoeslaven en nog een aantal alleen aan het west front al! En het duurde hen meer dan 3 maanden om Frankrijk alleen al te bevrijden en er word gezegd dat het snel ging ... De Duitsers hadden Frankrijk in 39 dagen al... In 40 dagen heel de Benelux + Frankrijk. Meer dan de helft van frankrijk was van nazi-duitsland. De rest was neutraal en was van Vichy France. Die wel met de Duitsers samenwerkte en Joden ook gewoon aan de Duitsers uitleverde in ruil voor hun vrijheid. Vanaf 1944 duurde het de meer dan in totaal 75.000.000 geallieerde nog tot mei 1945 om een einde aan de oorlog te maken. 11 maanden dus, 1 jaar!
Ondanks dat de Duitsers niet meer de beste wapens hadden, Tanken b.v Vliegtuingen en wapens wel goed nog.
Een ding.. Wie weet of Duitsland 3.250.000 burgelijke slachtoffers had of 1.600.000 want die 2 kom ik heel vaak tegen de 1.600.000 wel iets vaker.
En ik kom ook vaak tegen dat de Duitsers 3.750.000
militairen doden hadden en 3.500.000 militaire slachtoffers de 1e vaker. En een keer kwam ik een absurd getal tegen dat de Duitsers in wo2 18.000.000 militaire doden hadden :P Dat is volgens mij bijna 35 procent van de Duitsers in die tijd :o
Maar die is wel fout ..
Maar de Duitsers hadden geen miljoenen doden aan de oostfront volgens mij... Het waren er 1.750.000 Duitse doden aan het Oostfront. En de totale Russische macht had 2.500.000-3.000.000 militaire Duitsers gedood volgens mij..

BillyBlack

Avatar

tukkerstein "Overdeven sentimentele overduidelijke Amerikaanse oorlogsfilm. Het is geen slechte film, maar ik kan mij daar aan ergeren. Daarnaast erger ik mij aan hoe die Duitsers worden neergezet, als ontzettend domme personen; bijvoorbeeld: er staan een aantal Amerikaanse soldaten rondom een bunker waarin die Duitsers zitten. Komt er een duitser naar buiten, wordt doodgeschoten, Komt er een duitser naar buiten, wordt doodgeschoten, Komt er een duitser naar buiten, wordt doodgeschoten, enz. Zo dom zijn die Duitsers nou ook heus niet.

De filmlocaties zijn erg mooi, zeer goed acteerwerk, en het geluid is erg goed (de kogel lijken inderdaad langs je te suizen).

7/10"


Ik vind het inderdaad ook een statement: kijk ons, wij waren toen al Koning Amerika.
Als die Duitsers echt zo dom waren als in de film zouden ze echt geen gebied bezet kunnen houden...

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Beste oorlogsfilm ooit gemaakt......schokkend en realistisch.....

gandalf the white

Avatar

babba "Hij heeft ze niet zelf gemaakt (lijkt me niet dat ie én goeie films maakt en ook nog goeie games kan modellen, programmeren, texturen enz. :P ) Hij heeft wel samengewerkt toen met de makers ;)"


gemaakt is een inderdaad een groot woord, maar zonder hem hadden de spellen er anders uitgezien.

Tiger

Avatar

Acteerwerk is goed, beelden zijn mooi, vooral de special effects, geluid is net zo vet, het voelt allemaal authentiek aan, de kleuren en alles!


Dat kan wel kloppen want, uit de trivia van IMDb het volgende:

"Gunfire heard in the movie were not sound effects, but actual gunfire with live ammunition fired from authentic period weapons, recorded at a live fire machine gun range near Atlanta, Georgia."

Dash

Avatar

Helemaal met je eens emperor

Acteerwerk is goed, beelden zijn mooi, vooral de special effects, geluid is net zo vet, het voelt allemaal authentiek aan, de kleuren en alles!
Verhaal is mooi... en ontroerend. Goede dialogen, gewoon overall een goede oorlogsfilm, zeker een van mijn favorieten. Alleen als je em te vaak gezien hebt is het effect toch een beetje weg, jammer is dat.

babba

Avatar

gandalf the white "Misschien is dat zo omdat spielberg die MOH spellen gemaakt heeft."

Hij heeft ze niet zelf gemaakt (lijkt me niet dat ie én goeie films maakt en ook nog goeie games kan modellen, programmeren, texturen enz. :P ) Hij heeft wel samengewerkt toen met de makers ;)

dexxa007

Avatar

Monsterlijke film, heerlijk :~ (vooral het begin :W), maar heb hem nu toch echt wel te vaak gezien.
Maar echter voor alle mensen die de afgelopen 8 jaar onder een steen hebben geleefd: Zeker kijken, dit is een echte Spielberg Klassieker met grote K! T+)

Thiver

Avatar

Qaizer "Hier een testcase; let eens op wat voor etnische/sociale achtergrond de soldaten in Miller's compagnie hebben en vergelijk dat met waar en de manier waarop ze omkomen...Jawel er is over nagedacht"

Ik ben benieuwd. Verklaar je nader.

gandalf the white

Avatar

Manuel Koonen "Het lijkt wel alsof het spel Medal of Honor compleet van deze film is gebasseerd, je herkend namelijk precies dezelfde stukken terug in zowel de film Saving Private Ryan en het spel Medal of Honor: Allied Assault. (Tuurlijk zullen er sowieso dingen hetzelfde moeten zijn, omdat de gebeurtenissen echt gebeurd zijn).

Vooral dat stuk wanneer ze met de buis-explosieven een gat ploffen in het zand, en dan achter een muurtje gaan staan. Dit stuk komt precies zo voor in Medal of Honor. Daarna staat iemand op de uitkijk waarna jij als speler in het spel met een sniper het trailgun-nest uit kunt schakelen."


Misschien is dat zo omdat spielberg die MOH spellen gemaakt heeft.

*Tommy!*

Avatar

Manuel Koonen "Het lijkt wel alsof het spel Medal of Honor compleet van deze film is gebasseerd, je herkend namelijk precies dezelfde stukken terug in zowel de film Saving Private Ryan en het spel Medal of Honor: Allied Assault. (Tuurlijk zullen er sowieso dingen hetzelfde moeten zijn, omdat de gebeurtenissen echt gebeurd zijn).

Vooral dat stuk wanneer ze met de buis-explosieven een gat ploffen in het zand, en dan achter een muurtje gaan staan. Dit stuk komt precies zo voor in Medal of Honor. Daarna staat iemand op de uitkijk waarna jij als speler in het spel met een sniper het trailgun-nest uit kunt schakelen."


Grote kans dat dat IRL ook allemaal gebeurd is.. Moet je eens D-DAY van Stephen Ambrose lezen, staat de hele dag+voorbereiding tot in detail beschreven ;)

Qaizer

Avatar

Dit lijkt een hele recht door zee film, maar er komt meer bij kijken. Daarom kan deze film zeker vaker gekeken worden. Hier een testcase; let eens op wat voor etnische/sociale achtergrond de soldaten in Miller's compagnie hebben en vergelijk dat met waar en de manier waarop ze omkomen...Jawel er is over nagedacht

[rating 4.5]

nazz

Avatar

Beste film alleen TE vaak op tv
zeker als je de dvd zelf hebt..

WoUtoMatiC

Avatar

Grote Broer "?!? Pardon? Wat een nonsens..."

Voila liep dan ook rond met een swastika op z'n mouw en is inmiddels verzocht zijn propaganda elders te verkondigen.

Tiger

Avatar

Die 8,6 resp. 8,6 zijn te hoge cijfers mijns inziens. De film heeft strikt genomen maar een echte bijzondere scene en dat is de landing op Normandië.
Die is nooit beter/realistischer in beeld gebracht dan in deze film.

sickboy1984

Avatar

Goede film waarin ik vooral het begin heel erg sterk vond. Vind Band Of Brothers wel een beter beeld van de oorlog geven, maar dat is ook 10 afleveringen.
Wat ik wel irritant vind is dat als amerikanen beginnen te roepen: zonder ons had je nu duits geluld, het is volgens mij waarschijnlijker dat we dan nu russisch aan het praten waren.

Bluesky

Avatar

Arthaum "Ik meen mij te herrineren dat op Point du Hoc ook heel veel doden waren gevallen.
Ontopic: hele goede film, heel goed geacteerd, van mij een [rating 4.5]"


De vijf landingszones:
Sword - Britten
Gold - Britten
Juno - Canadezen
Omaha - US
Utah - US

Van die vijf zones was Ohama de meest rampzalige, thats all.

[EDIT]
Oops, de andere zone waar 'ze' ook niet goed landen was Utah (toch weer die Amerikanen ;) Daar pakte het dus wel goed voor ze uit. Op Utah raakten ze 300 man kwijt, op Omaha 2400...

Arthaum

Avatar

Bluesky "
Omaha was de 'ergste' qua slachtoffers "


Ik meen mij te herrineren dat op Point du Hoc ook heel veel doden waren gevallen.
Ontopic: hele goede film, heel goed geacteerd, van mij een [rating 4.5]

Bluesky

Avatar

Grote Broer "Ehmmm... ze waren ook op de verkeerde plek geland... Ze hadden daar helemaal niet moeten zijn."


En dat kan ook goed uitvallen Smiley face

Er werden landingen gedaan op vijf verschillende stranden. Omaha was de 'ergste' qua slachtoffers maar de Engelsen kwamen op een van hun stranden ook een paar kilometer verkeerd uit en konden letterlijk doorlopen zonder dat er echt gevochten hoefde te worden.

Goeie film. Maar niet meer dan 1x per jaar kijken.

Grote Broer

Avatar

emperor "Wat ik me afvroeg tijdens het kijken,was,waarom hebben de amerikaanse troepen voor een landing op het strand gekozen,pal voor de bunkers van de duitsers.."

Ehmmm... ze waren ook op de verkeerde plek geland... Ze hadden daar helemaal niet moeten zijn.

Grote Broer

Avatar

Voila "We leven nog steeds in een linkse heilstaat.."

?!? Pardon? Wat een nonsens...

Grote Broer

Avatar

[quote=henkjens][filmquote]Bukowski: Heb je een voorbeeld van een niet-belachelijke oorlogsfilm?[/filmquote]

Ooit Wierrook en Tranen gezien?

Michaell

Avatar

Jehl "je moet hem gewoon kijken omdat tom erin speelt klaar :P"
'

Je moet hem gewoon kijken omdat Tom erin speelt EN omdat het een Spielberg films is. Smiley face

Jehl

Avatar

Je moet hem gewoon kijken omdat tom erin speelt klaar :P

Kesse

Avatar

Te vaak gezien ga dus gewoon stappen :P
Maar ook voor de niet oorlogs fans moet je hem tog kijken..!

(#25/7)

Avatar

It's good, need i say more? :}

Jehl

Avatar

leonardus "WAT MOEST EVEN????? DIT????????"

juist DAT JA

Glue

Avatar

SPR is zeker een sterke film. Ik vond het alleen jammer, dat deze film ervoor zorgde dat The Thin Red Line, ook uit '98 en imo de betere van de twee, volledig onderbelicht werd.

semisane

Avatar

Maar hoe erg het in de film ook is, in het echt was het dus nog veel erger en duurde het nog veel langer, ipv die onrealistische 25 minuten waarin ze nu van de boten bovenop de duinen zijn.


Uuuh....de scene in de film duurt idd 25 minuten...maar wel eens over nagedacht dat de scene niet helemaal over eenkomt met de werkelijke tijd?

Wat had Spielberg dan moeten doen? De landings-scene 4,5 uur lang moeten maken? :?

Natuurlijk is die film-landing niet realistisch....dat zou onmogelijk zijn....er is nog geen enkele film ooit gemaakt deze landing 100% goed heeft kunnen laten zien...maar ja daar is deze landing ook een beetje te gruwelijk voor....vergeet niet dat deze landing niet echt de meest geslaagte was....sterker nog het was bijna mislukt....

Maar goed....de openings-scene.....de landing dus is wel 1 van de meest realistische ooit gemaakt....moeilijk om het nog realistischer te maken _en_ er voor te zorgen dat het kijkend publiek blijft zitten voor de rest van de film.

Al met al een goede film die erg mooi uitbeeld hoe zwaar die eerste weken na de landing waren voor de gealieerde troepen.

interbob

Avatar

Volledig correct. Ik ben daar ook een paar keren geweest. Veel zwaarder nog dan in de film. Het kerkhof is aangrijpend met de duizenden witte marmeren kruisen en jodensterren. Er ligt nog een belangrijk (militair of politiek?) document begraven dat pas op 6 juni 2006 mag geopend worden> Heel de reusachtige uiterst verzorgde site is met toegangswegen en al eigendom van de Amerikanen. Erg indrukwekkend. Een heuse belevenis daar te staan.

UncleBenz

Avatar

Goede wijn behoeft geen krans

Darko

Avatar

Ik heb het niet zo op oorlogsfilms maar ik ga hem wel kijken.. al die positieve reacties en cijfers boven de acht zeggen toch wel wat... :}

Rubbert

Avatar

jur "Goed, realistisch en de keiharde waarheid!!!"

Zo moet ik het horen!:+

jur

Avatar

Goed, realistisch en de keiharde waarheid!!!

Borretje06

Avatar

Dan zullen we maar over de film beginnen.

Ik vind het een geweldige film goed camerawerk, verhaal zelf vind ik ook wel strak. hij stond altijd in mijn top 3 allertijden maar daar is hij wel uitgevallen maar nog steeds een zeer goede film. En de acteurs liegen er ook niet om.

Dus kijken.

leonardus

Avatar

Jehl "EINDELIJK !!!!!!!!!!!!
WEH DIE HEB IK ALTIJD AL WILLEN ZIEN
EN TOM HANKS ZIT ERIN :9

(sorry maar dat MOEST ff)"


WAT MOEST EVEN????? DIT????????

Jehl

Avatar

EINDELIJK !!!!!!!!!!!!
WEH DIE HEB IK ALTIJD AL WILLEN ZIEN
EN TOM HANKS ZIT ERIN :9

(sorry maar dat MOEST ff)

Awas Iku Setan

Avatar

Mannnnnn....in Nederland is al genoeg ( Mis-) Politiek....gezeikkkkkkkkk...........Gewoon lekker kijken ...if you feel like it...

Kenji

Avatar

henkjens "Bolo: 'Ik vraag me dan toch af wat jij dan weet van de ' verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog'.'

Ik heb de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt Bolo, niet hier in het godsvruchtige Nederland waar uitsluitend de 'goede mensen' wonen die NOOIT iemand hebben verraden maar aan de andere kant van onze oostgrens tussen 'de slechten'...

'Filmtotaal' is geen kinderclubje zoals jij kennelijk verondersteld..."
Ik veronderstelde niks, zoals jij nu veronderstelt. Ik vroeg me iets af (met enig scepticisme, dat wel), en daar is nu antwoord op gekomen. Waarvoor dank.

Ik blijf het nog steeds wel raar vinden dat zoveel D-Day veteranen de film als waarheidsgetrouw bestempelden, zoals hierboven al werd opgemerkt.

Bukowski

Avatar

henkjens "[filmquote]Bukowski: Heb je een voorbeeld van een niet-belachelijke oorlogsfilm?[/filmquote]

Oh ja hoor...
Charles Chaplin in ' The great Dictator' uit 1940 ;)"
:E

henkjens

Avatar

[filmquote]Bukowski: Heb je een voorbeeld van een niet-belachelijke oorlogsfilm?[/filmquote]

Oh ja hoor...
Charles Chaplin in ' The great Dictator' uit 1940 ;)

WizardOfOss

Avatar

Bukowski "Heb je een voorbeeld van een niet-belachelijke oorlogsfilm?"


Hot SHots! :E

Bukowski

Avatar

henkjens "Spielberg blijft belachelijke oorlogsfilms maken maar daar is kennelijk een markt voor net zoals voor vette hamburges en mierenzoete cola...
"
Heb je een voorbeeld van een niet-belachelijke oorlogsfilm?

Durkie

Avatar

noepie "trouwens je doet je naam niet echt eer he, aangezien einstein in duitsland geboren was en dus een duitser was...."

Wat is dit nou voor kinderachtig geleuter! Grow up, get a life! Jetzt... ;)

noepie

Avatar

En Ruben, hebben die amerikanen ongelijk? Wees nou maar blij dat amerika zich als 'one nation under god' profileert in de wereld. Dan hoeven jouw dochters,netzoals jij nu geen duits hoeft te spreken, later geen hoofddoek om.


later geen hoofddoeken om? wat voor domme uitspraak is dat nou weer? alsof alle moslims slecht zijn? jij lijkt zoveel over de 2e wereld oorlog te weten, he? wist je ook dat diezelfde hoofddoekdragers de opmars van de duitser wisten te vetragen? wist je ook dat de joden bij diezelfde hoofddoekdragers gingen vluchten (turkije). nee, dit wist je blijkbaar niet, omdat jou hersens helemaal gebrainwashed zij door die amerikanen.

trouwens je doet je naam niet echt eer he, aangezien einstein in duitsland geboren was en dus een duitser was....

Voila

Avatar

Welke bevrijding?

We leven nog steeds in een linkse heilstaat..

SantaZ

Avatar

Ik word dat politieke gezeik hier een beetje zat, denken jullie dat de doorsnee soldaat zich bezig hield met politiek etc.? De soldaten deden gewoon wat er moest gebeuren, ons bevrijden. Voor het feit dat wij nu in vrijheid leven kunnen we de soldaten die in de tweede wereld oorlog gevochten hebben en degene die het niet overleefd hebben eeuwig dankbaar zijn

Durkie

Avatar

henkjens "Ik heb de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt Bolo, niet hier in het godsvruchtige Nederland waar uitsluitend de 'goede mensen' wonen die NOOIT iemand hebben verraden maar aan de andere kant van onze oostgrens tussen 'de slechten'..."

Leg eens uit...

Ik wil wel eens weten (ik hoor namelijk bij dat kinderclubje (20+)Smiley face) hoe het Duitse volk de oorlog beleefde, hoe die er tegen aan keken... Want kijk niet iedereen was het eens met Hitler neem ik aan!

rq

Avatar

Achja als je je anti-Amerikaans uit laat ben je nou eenmaal stoer hè.

einstein

Avatar

Voila "Goeie film, alleen beetje te Amerikaans. De Duitsers worden weer bestempeld als de Duivel."


jij had natuurlijk veel liever gezien dat de amerikanen werden afgeschilderd als duivels. Helaas voor jou klopt dat geschiedkundig niet geheel. Het positieve voor jou is dat de oorlogen die amerika hedentendage tegen netzulke grote schurkenstaten voert, wordt verslagen door een media met eenzelfde linkse mening als jij.

Voila

Avatar

Goeie film, alleen beetje te Amerikaans. De Duitsers worden weer bestempeld als de Duivel.

Verder leuke scenes, vooral op het laatst tegen die SS panzer brigade.. Smiley face

Bukowski

Avatar

einstein "En Ruben, hebben die amerikanen ongelijk? Wees nou maar blij dat amerika zich als 'one nation under god' profileert in de wereld. Dan hoeven jouw dochters,netzoals jij nu geen duits hoeft te spreken, later geen hoofddoek om."
Maar mag je door hun "edelmoedigheid" van 60 jaar geleden (ze stonden nou niet bepaald te trappelen om het kapot geschoten Europa te helpen) geen enkele kritiek meer hebben op hun beleid vandaag de dag? Daarnaast is het niet alleen aan de Amerikanen te danken dat wij geen Duits spreken. Sta er eens bij stil dat er meer Russen zijn gestorven dan joden in de 2e wereldoorlog.

einstein

Avatar

ruben "hoe vaak moeten we dit nog horen? :| Dit is het zelfde 'argument' dat veel Amerikanen gebruiken om hun huidige oorlogen te verantwoorden..."

En Ruben, hebben die amerikanen ongelijk? Wees nou maar blij dat amerika zich als 'one nation under god' profileert in de wereld. Dan hoeven jouw dochters,netzoals jij nu geen duits hoeft te spreken, later geen hoofddoek om.

flip

Avatar

Een hele mooie film wat ik eigenlijk helemaal niet verwacht had omdat ik bij 2 poginen om te kijken (helaas) in slaap viel, maar toen ik eindelijk een keertje weer probeerde te kijken en wakker bleef bleef deze film ook diep in mijn geheugen

mazzl

Avatar

Peter "Ik volg de bladen niet echt, maar is het niet zo dat het tegenwoordig juist heel trendy is om anti-amerikanisme te betitelen als trendy?

just a thought..."


Dus ik ben eindelijk eens hip? Het werd tijd. Nou nog met een stoer protestbord op straat lopen en ik hoor er helemaal bij :E

Maar just een andere thought (over trendy gesproken): het is nogal vermoeiend -om niet te spreken van dom- om allerlei opzichtige onzin over alleen al een film uit te kramen om de simpele reden dat die Amerikaans is en/of de belevenissen van een aantal Amerikaanse soldaten portrettert.
Heb je kritiek op bijvoorbeeld het huidige Amerikaanse beleid (ik heb persoonlijk niks met Bush), kom dan met gerichte kritiek daarop. Maar iets simpelweg niet goed vinden omdat het Amerikaans is en/of over Amerikanen gaat is net zo simplistisch als iets niet goed vinden omdat het bijvoorbeeld uit Marokko komt.
Als iemand zich, doordat hij dat simplistische gedachtengoed aanhangt, ook nog een eens als een goed, moreel hoogstaand persoon gaat presenteren, tja, dan gaat het jeuken.
Er zijn op dit moment weer nogal wat van deze -vaak luidruchtige- lui (kijk mama, ik ben een idealist!). Vandaar de term trendy (lijkt iets cyclisch te zijn).
Open discussies over de kwaliteit van een film of het beleid van Amerika of Marokko of Liechtenstein, zonder -"ik ben idealist dus ik ben goed en heb gelijk"- zijn overigens altijd welkom in mijn trendy ingerichte huisje.

Peter

Avatar

mazzl "Dank je, en jij nog veel plezier met je trendy anti-amerikaanse gemok"
Ik volg de bladen niet echt, maar is het niet zo dat het tegenwoordig juist heel trendy is om anti-amerikanisme te betitelen als trendy?

just a thought...

mazzl

Avatar

ruben "hoe vaak moeten we dit nog horen? :| Dit is het zelfde 'argument' dat veel Amerikanen gebruiken om hun huidige oorlogen te verantwoorden..."


Goh, Ruben, hoe onverwacht, deze reactie van jou :E

Maar... wat klopt er niet aan? Liever gehad dat de Amerikanen en andere geallieerden thuis waren gebleven in wo2? Dan had je de 'gebroken-geweertjes'-fans moeten zien huilen (als ze dat al niet gedaan hebben toen Hitler iets minder een man van zijn woord bleek dan gehoopt).

We hadden het trouwens niet over de huidige oorlogen waarbij de Amerikanen betrokken zijn of waren en of dat goed of fout was. We hadden het over de tweede wereldoorlog. Je weet wel... met die vervelende extreem-rechtse types met hakenkruizen enzo.
Dus, hoe vaak we het nog moeten horen? Nog heel lang, hoop ik. Opdat we dankbaar blijven voor de offers van al die mensen -jaja, Ruben, ook de Amerikanen- die tegen de nazi's hebben gestreden. Wat niet wil zeggen dat hun nazaten het daarna altijd goed gedaan hebben (alhoewel het prettig is te weten dat we ook al grotendeels verlost zijn van het communisme).

mazzl

Avatar

uiig "Een echte Amerikaanse bullshit film.
Of ze het allemaal in hun eentje deden daar."


Ik vind het bijvoorbeeld ook zo erg dat Soldaat van Oranje alleen over Nederlandse verzetsstrijders gaat. Alsof er geen Fransen in het verzet zaten. En Belgen.... enzo. O+

ruben

Avatar

mazzl "Dank je, en jij nog veel plezier met je trendy anti-amerikaanse gemok. Dankzij diezelfde Amerikanen -en de andere geallieerden- hoef je nu niet in het Duits te mokken."
hoe vaak moeten we dit nog horen? :| Dit is het zelfde 'argument' dat veel Amerikanen gebruiken om hun huidige oorlogen te verantwoorden...

mazzl

Avatar

Vrieskist "Omdat de openingsscene zo goed is wordt de rest van de film automatisch al als saai beschouwt Smiley face

[rating 4.5]"


Klopt: één van de beste openingen ooit imo. Maar verder zitten er nog veel meer gedenkwaardige scènes in de film. Zowel heftige als stille.

mazzl

Avatar

Gewoon een overromantische Amerikaanse propagandafilm die de verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog bij lange na niet benadert...!


Aah, vandaar dat de veteranen die daar op het strand zelf gevochten hebben, na het zien van de film zeiden dat het de werkelijkheid zeer dicht benaderde. Maar wat weten die er nou van, hè.

Als je soldaten die op een zeer realistische manier bij bosjes sterven romantisch vindt, zegt dat veel over jou overigens.


Typisch Spielberg produkt ook, voor nuancering is geen ruimte en wie de 'good' en wie de 'bad' guys zijn staat voor je de film ooit hebt gezien al vast.


Welkom in de wereld van oorlog, waar je niet zoveel tijd hebt voor nuancering als iemand je voor je kop wil schieten. Overigens zitten er in de film ook scènes die die nuancering wel laten zien als de groep onder leiding van Tom Hanks een Duitser gevangen nemen. Met alle gevolgen van dien. Heb je vast net gemist omdat je te druk bezig was met je eigen vooroordelen cultiveren.


Visuele effecten -zie reacties hierboven- moeten de kijker verleiden tot instemming met het gebodene...


Kun je je nog iets vager uitdrukken?


Tja; vier mei is natuurlijk een gelikte dag om zulk soort sentimenten erin te stampen...


Nou, wat een sentiment: een realistische film over de tweede wereldoorlog.


Veel plezier... !!


Dank je, en jij nog veel plezier met je trendy anti-amerikaanse gemok. Dankzij diezelfde Amerikanen -en de andere geallieerden- hoef je nu niet in het Duits te mokken.

Keyser Söze

Avatar

henkjens "Gewoon een overromantische Amerikaanse propagandafilm die de verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog bij lange na niet benadert...!

Typisch Spielberg produkt ook, voor nuancering is geen ruimte en wie de 'good' en wie de 'bad' guys zijn staat voor je de film ooit hebt gezien al vast.
"


jij hebt de film dus niet gezien.

en wat lul je in godsnaam over good en bad guys, jij wou zeker dat spielberg de duitsers als good guys afbeeldde, het waren ook echte schatjes toen, die amerikanen hadden nooit moeten komen..........O+

mr_unanimous

Avatar

Geweldige film.
Ik gooi vanavond de DVD erin, zodat ik goed 5.1 surround heb :~ (en geen reclame :P).

[rating 5]

maurice

Avatar

Ik heb ook al vaker gehoord over night and fog, maar waar kan ik ie huren/kopen. En niet op amazone.com, is te lastig

Jelko

Avatar

Ja de snipers waren idd botcool !

Mag graag zelf ook sniperen op de pc (counterstrike o.a.)

LordOgre

Avatar

Als ik me niet vergis is de openingsscene dat ze naar de begraafplaats gaan :s Heel spannend hoor... :

Maar de inval op het strand daarna is wel heel bruut ja :D

Ik vond hem wel langdradig worden op bepaalde punten, maar de sniper maakt veel goed...

Vrieskist

Avatar

Omdat de openingsscene zo goed is wordt de rest van de film automatisch al als saai beschouwt Smiley face

[rating 4.5]

Dirkov

Avatar

Vooral in de bioscoop is de openingsscene zeer indrukwekkend (om bedroefd en stil van te worden)

Zoals hierboven al een paar keer gezegd is, zakt de film later een beetje in, maar hij duurde voor me gevoel geen uur te lang. Aanrader! [rating 4]

WoUtoMatiC

Avatar

henkjens "Gewoon een overromantische Amerikaanse propagandafilm die de verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog bij lange na niet benadert...!"

}: Hij begint (en eindigt) niet echt romantisch IMHO


Na de overweldigde opening zakt het allemaal een beetje in, maar desalniettemin een goede film. Had een uurtje korter moeten zijn. Maar dat is wel vaker bij Spielberg.
[rating 3.3]

AppleJooz

Avatar

Prachtige film die de verschrikkingen van een oorlog als nooit eerder gedaan laat zien. De landing op de kust van Normandie is prachtig gedaan. Een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt naar mijn mening. In het rijtje oorlogsfilms staat hij bovenaan, misschien net onder Apocalypse Now.

[rating 5]

Marty Feldman

Avatar

Prachtige film, wist niet waar ik kijken moest !

Kenji

Avatar

henkjens "Gewoon een overromantische Amerikaanse propagandafilm die de verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog bij lange na niet benadert..."
Ik vraag me dan toch af wat jij dan weet van de 'verschrikkelijke werkelijkheid van een oorlog'.

tyler durden

Avatar

Nadeel van de film is dat de climax overduidelijk in het begin zit....
de eerste 30 minuten behoren tot de beste in de filmgeschiedenis. fantastisch gemoteerd, snel, realistisch en indrukwerkend..
helaas is de rest van de film middelmatig zeker qua verhaal met een aantal hoogtepunten..

10 + voor het begin .. 7 voor de rest

ThaClown

Avatar

uiig "Een echte Amerikaanse bullshit film.
Of ze het allemaal in hun eentje deden daar."

Dan heb je de film dus echt niet goed gekeken...
Er komt duidelijk naar voren dat er ook Engelsen, Russen, Polen en anderen meevechten.
Dat America de hoofdrol speelt is logisch, het is een Americaanse film en het gaat over een Americaanse soldaat in een Americaans legerdeel.... Dus deze kritiek slaat echt nergens op.

Ik vind deze film juist erg goed het realisme en dus de gekte en horror van oorlog weergeven. Net als Apocalipse Now, Hamburger Hill en Band of Brothers.

ThaClown

Avatar

Ok het is al gezegd maar: DEZE FILM IS VERPLICHTE KOST VOOR IEDEREEN!!!
Zeker goed om een beeld te krijgen hoe erg oorlog is.
Dit kunnen jonge mensen als ik natuurlijk nooit echt begrijpen maar door films als deze heb ik een idee.
Als je dit ziet besef je waarom waarom iedereen, ook de jonge mensen hoop ik, twee minuten stil is deze maand...

WizardOfOss

Avatar

uiig "Een echte Amerikaanse bullshit film.
Of ze het allemaal in hun eentje deden daar."


Ohne die Amerikaner war mein Deutsch sicherlich viel besser gewesen...

Eyeopener

Avatar

Film die je gezien moet hebben. Het 2e gedeelte is niet eens zo bijzonder, maar de D-Day landing... nog nooit is die zo goed opgenomen incl. alle gruwelijke details.

De landing krijgt van mij een 10- (alles kan beter ;))
De rest gewoon een 8

[rating 4,5]

uiig

Avatar

Een echte Amerikaanse bullshit film.
Of ze het allemaal in hun eentje deden daar.

Xpr3ssioN

Avatar

Niet gezien, word me erg aangeraden.
Ga 'm denk ik wel kijken :D

Travis Bickle

Avatar

Degelijke oorlogsfilm

[rating 3.5]

LiL_MiSs

Avatar

Prachtige film!! Zeker kijken! T+)
Ik vond het slagveld op het einde echt geweldig!
het is echt een hele mooie film!! :W

UncleBenz

Avatar

Dit is gewoon de beste oorlogsfilm die er is gemaakt.
Weet nog als de dag van gister dat ik in de bios zat, om deze film te bewonderen.
De eerste 20 min zat je gewoon op je stoel genageld, door de spectaculaire en ontroerende scenes.
Dit is zeker een topper.

WizardOfOss

Avatar

Erg mooie, maar desondanks naar mijn mening een ietwat overschatte film. Prachtig gefilmd, zeker de openingsscene is werkelijk overdonderend. Daarna is de film absoluut niet slecht, maar ook niet heel erg bijzonder, en is het einde eigenlijk enigzins een tegenvaller.

Om het even bij Spielberg te houden, als totaal vind ik Schindler's List absoluut een betere film, desondanks vind ik hem nog wel een [rating 4] waard.

Kesse

Avatar

Wat kan je over deze TOPfilm nu nog zeggen?
Het is de beste oorlogs film die er is (na mijn idee)
Als je deze niet gezien hebt en je houdt een beetje van oorlog films SCHAND!!!!! echt z'n goede film!

Vooral Private Jackson! :D